To je to što me zanima!

Čarobne ruke: Nema mikser, ali peče kolače, i to po cijele dane

Vješte obrtnice iz Šibensko-kninske županije svoje će delicije i rukotvorine predstaviti na štandovima Festivala poduzetništva, obrta i OPG-ova
Vidi originalni članak

Divna Bareša (51) prije šest godina morala je ostati kod kuće kako bi njegovala bolesnog muža. Počela je peći i prodavati kroštule i fritule kako bi prehranila obitelj. 

Otvorila je obrt. Danas njezine proizvode naručuju škole, muzeji, kina, knjižnice i restorani, a ima i puno narudžbi za svadbe, krštenja, rođendane... 

- Tajna mojih finih kroštula i fritula je u starinskom načinu rada. Kod mene ne postoji mikser. Smjesu za kroštule čak sat vremena ručno tučem prema receptu koji mi je jednom davno dala majka - rekla je Divna. Najveću potražnju ima pred blagdane, a tada proizvede šest, sedam kilograma slastica. 

Umirovljenica Marija Lokas (70) iz Šibenika već 10 godina ručno gravira slike na staklu, od drva radi ukrasne kutije za vino, a keramiku ukrašava dekupažem. Sve je naučila sama. 

- Gotovo sve sam naučila proučavajući strane portale, a ne znam ni jedan strani jezik. Međutim, pogledam video i odmah mi je sve jasno - rekla je snalažljiva Marija. 

Po specijalni stroj za graviranje koji, kaže, izgleda poput zubarske brusilice otišla je u Sloveniju. Do sada ih je potrošila tri. Na njezinim su staklima najčešći motivi Šibenika, a to su katedrala, tvrđava svetog Mihovila, narodna nošnja ili po želji mušterije. Uživa izrađivati čaše za mladence iz kojih piju prvu zdravicu. Sve radi u kuhinji na šanku. Turisti su zadivljeni i drvenim ukrasnim kutijama za vino i ulje. Radi ih pomoću maloga stroja za fino piljenje. Od daščica sastavi kutije, a lijepi ih s lemilicom za drvo. Naučila je i dekupaž tehniku kojom ukrašava keramiku.

 

Idi na 24sata

Komentari 6

  • Coprnjica 12.04.2016.

    Gospođo Divna ja bih kod Vas na fritule ;) Drage gospođe samo naprijed, vrijedne ste!

  • Ines_ 24.03.2016.

    Fritule su jedna od slastica koje su neusporedivo ukusnije ako se ne rade mikserom.Otkrila sam tek kad mi se isti pokvario. Tko zeli najbolje fritule , koje ce svatko pohvaliti, moj savjet je...mijesi i tuci.

  • Uni 24.03.2016.

    Ima danas miksera koji lijepo zamjene ruku. Ne znam u cemu je problem. Pogotovo malo bolji oni za pekare i sl.

Komentiraj...
Vidi sve komentare