To je to što me zanima!

'Čekamo DNK analizu nađenih posmrtnih ostataka kod Bobote. Srbija nam ne daje informacije'

Ministar branitelja Tomo Medved istaknuo je kako Srbija i dalje ne surađuje po pitanju davanja informacija o nestalima u Domovinskom ratu. Poziva sve koji imaju kakva saznanja da ih prijave nadležnim tijelima
Vidi originalni članak

Kao osnovni uvjet za učinkovito postupanje je Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu iz 2019. godine, a pronalazak posljednje masovne grobnice kod Bobote pokazuje rezultate. Od 2016. godine do danas pronašli smo i ekshumirali 144 posmrtna ostatka i identificirali 197 posmrtnih ostataka, a prije nekoliko dana kod Bobote pronašli smo veliku masovnu grobnicu s najmanje 11 posmrtnih ostataka, istaknuo je ministar branitelja Tomo Medved nakon sjednice saborskog Odbora za ratne veterane upozorivši na izostanak suradnje Srbije u procesu pronalaženja, a koja i dalje ne daje informacije o nestalima. 

TRAGA SE ZA 1853 LJUDI Iz masovne grobnice kod Bobote ekshumirali ostatke 11 ljudi, a i dalje se pretražuje to područje

- U okviru našeg Ministarstva uspostavili smo ispostave u Vukovaru i Splitu upravo s ciljem da budemo dostupni prvenstveno obiteljima koje traže svoje najmilije, ali i osobama koje posjeduju određene informacije kako bi imali mjesto gdje mogu doći i dati informaciju o sudbini naših nestalih osoba. U raspravi na Odboru smo se osvrnuli i na poteškoće koje se prvenstveno manifestiraju u svjetlu izostanka suradnje Srbije u pogledu dostave informacija o sudbinama nestalih osoba, a Ministarstvo vanjskih poslova je iznijelo sve informacije o naporima koje RH čini u pogledu pritiska prema Srbiji - rekao je. 

Pozvao je sve koji imaju ikakve informacije o nestalima da ih dostave nadležnim tijelima. 

- Apelirao sam da budemo odgovorni u tom pogledu kako obiteljima koji traže svoje najmilije ne bismo nanijeli dodatnu bol jer nam cijelo vrijeme u fokusu moraju biti obitelji koji 30 godina traže svoje najmilije i sve što činimo moramo činiti da ih poštujemo i imamo senzibilitet prema obiteljima kako ih ni i jednom trenutku svojim govorom ne bismo povrijedili. Zahvaljujem Ljiljani Alvir i obiteljima na potpori i svijesti o naporima koje činimo da pronađemo njihove najmilije - rekao je. 

Govoreći o masovnoj grobnici kod Bobote, ministar je poručio kako za sada sa sigurnošću može reći da je najmanje 11 posmrtnih ostataka, ali da je moguće da će biti i više.

- Pričekat ćemo DNA analizu i vjerujem da ćemo vrlo brzo utvrditi identitet tih osoba i pozvati obitelji da preuzmu posmrtne ostatke svojih najmilijih - rekao je Medved, koji za sada nije htio iznijeti je li riječ isključivo o civilnim žrtvama.

OBIŠAO IH BANOŽIĆ HV angažiran na pretrazi i ekshumacijama iz masovne grobnice kod Bobote

Uz aktivnosti Ministarstva branitelja na grobnici kod Bobote, dodao je, MUP i DORH provode svoje postupke u elementima gdje je očito počinjenje kaznenog djela ratnog zločina.

- Trenutno radimo samo na Boboti, ali u Vukovarsko-srijemskoj županiji su u pripremi još dvije lokacije koje su u potpunosti pripravna za probna iskapanja. U toj županiji obrađeno je 99 lokacija. Pozivam sve one koji su kroz javni govor ili osobno došli do određenih informacija da ih podijele s nadležnim tijelima, a i po Zakonu dužni su dostaviti informacije ako ih imaju - poručio je Medved i zagarantirao tajnost osobama koje daju informacije.

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih branitelja i civila Ljiljana Alvir naglasila je da dinamika pronalaska nestalih nije zadovoljavajuća s obzirom na to da je prošlo 30 godina jer, kazala je, članovi obitelji umiru i nisu doznali istinu o svojim najmilijima, dok su, dodaje, napori Ministarstva i svih služba koje se time bave zadovoljavajući.

Idi na 24sata

Komentari 29

  • ante-portas 30.11.2021.

    Svi spominju Pupija koji je cijeli rat proveo u Zagrebu i bio Tudjmanov omiljeni Srbin. A Tudjman je pio rakiju s Milosevicem u Karadjordjevu. Dok su ovi ubijani, Tudjmana nisu smjeli probuditi. Zasto nitko nije nista pitao Tudjmana? Zasto Tudjman nije pitao Milosevica u Daytonu, nego se rukovao s njim? Tko je odlikovao Stanimirovica? Zasto ga Tudjman nije pitao kad mu je stavljao odlikovanje?

  • 30.11.2021.

    Pa oni jos hodaju uokolo sa prigusivacima na piostoljima, sutra bi napravili isto , uz granicu sa Srbjom 5 metara zid, prekinuti sve diplomatske i gospodarske odnose, ne trebaju nam.

  • Nexe 30.11.2021.

    Ako ti da, onda mora I priznati krivnju. Ovako su se "ustaše" same poubijale.

Komentiraj...
Vidi sve komentare