To je to što me zanima!

Celakoski: Zagreb zaudara na osovinu Bandić-Sanader

Teodor Celakoski iz Prava na grad u podne je na akciji 'živi zid' rekao da traže inspekcijski nadzor i prekid šutnje koji će zaustaviti kopanje Varšavske
Vidi originalni članak

Najmanje četiri stotine članova udruga Pravo na grad i Zelena akcija okupilo se točno u podne na Trgu Francuske Republike u Zagrebu. Krenuli su u mirni mimohod prema zgradi Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva gdje će uručiti urudžbirali zahtjev za inspekcijskim nadzorom i prekidom dvogodišnje administracijske šutnje kojom će se konačno zaustaviti kopanje Varšavske. Ukidanje DPU-a traže zbog navodnog kršenja Zakona o prostornom uređenju i gradnji te očuvanju kulturnih dobara. Smatraju da je odlukom, koju je donosila Skupština Zagreba, narušen javni interes. Pozvali su resorno ministarstvo da pozitivno riješi žalbe stanara Varšavske ulice koji su se žalili na početak radova na podzemnoj garaži. Ispred zgrade ministarstva bila je i glumica Urša Raukar, koji su priveli tijekom prosvjeda u Varšavskoj.
- Došla sam i opet bih došla da pokažem da me nisu uplašili - rekla je glumica. Aktivisti objašnjavaju kako je lokacija prosvjeda do zadnjeg trena bila tajna jer su željeli iznenaditi resorno ministarstvo da ne donesu neku odluku kojom bi riješili prijavu staru dvije godine. Teodor Celakoski iz Udruge Pravo na grad rekao je da Zagrebom vlada oligarhijska ekonomsko-politička struktura koja sustavno iscrpljuje javne resurse. Dodao je da reagiraju jer Zagreb zaudara na korupcijsku osovinu koju su uspostavili bivši premijer Sanader i Milan Bandić, piše Večernji list. Kaže da je ministrica Dropulić operativac ispred Vlade za niz projekata koji su dvojbenog i problematičnog sadržaja. Očekuju da Vlada i Kosor stanu na stranu zakonitosti i osiguraju zakonitost inspekcijskog nadzora. Celakoski je napomenuo da je ministarstvo iz trećeg pokušaja potvrdilo lokacijsku dozvolu za rampu u Varšavskoj, a da je u međuvremenu u projekt ušao IGH u kojem ministrica ima značajni broj dionica.

MINISTARSTVO: PROSVJED JE BIO NA KRIVOJ ADRESI
Resorno ministarstvo oglasilo se priopćenjem u kojem kažu da je prosvjed bio na 'krivoj adresi'.
- Prosvjed ponovno pokazuje da prosvjednici ne poznaju nadležnosti u odlučivanju u prostornom planiranju i zato prosvjeduju na krivoj adresi. Ministarstvo donosi zakone kojima se načelno uređuje prostorno planiranje, procedura donošenja planova, a općine, gradovi i županije donose prostorne planove - stoji u priopćenju Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Objašnjavaju kako primjerice, prostorne planove za Osijek donosi Gradsko vijeće Osijeka, a u Babinoj Gredi, vijeće Babine Grede. Kažu da su neke lokacijske dozvole vezane uz projekt Cvjetni prolaz poništavali i nekoliko puta, sve dok nisu ispravljene nepravilnosti, te da će riješiti svaku žalbu i prigovor vezan uz projekt, ali ne želi niti može umjesto tijela Grada Zagreba odlučivati o tome koji će se projekti graditi u gradu, prenosi T-portal.

Idi na 24sata

Komentari 18

  • Državotvor 17.02.2010.

    Gade mi se ti prosvjednici

  • mit 17.02.2010.

    daj odi u makedoniju pa tamo tjeraj \"pravdu\" , neradnici

  • komentatorv3 17.02.2010.

    malo vas je malo vas je pi..ice! :D

Komentiraj...
Vidi sve komentare