To je to što me zanima!

'Čelični kancelar': Nijemci još dvoje je li bio heroj ili zločinac

Na današnji dan 1898. umro je Otto von Bismarck, njemački kancelar čije je geslo bilo 'krv i željezo'. On je ujedinio njemačke zemlje u veliko Njemačko carstvo, stvorio socijalnu državu, ali i pokrenuo ratove...
Vidi originalni članak

U čast pruskom kancelaru, a poslije kancelaru Njemačkog Carstva Ottu von Bismarcku i danas se širom Njemačke nalaze brojni spomenici, po njemu se zovu ulice, trgovi...

Učenici u školama uče da je 'Čelični kancelar' ili 'Željezni kancelar' tijekom 19 godina koliko je proveo kao njemački kancelar uveo opće pravo glasa, socijalni sistem poput zdravstvenog, mirovinskog i osiguranja za slučaj nezgode.

OTAC NOVE NJEMAČKE Podigao svoju zemlju iz pepela: Nijemci kažu da je on najveći...

Njemačko Carstvo postalo je prva zemlja u Europi koja je, na Bismarckovu inicijativu, uspostavila mirovinski sustav koji su kasnije slijedile i druge zemlje.

'Daj pravo radnom čovjeku da radi sve dok je zdrav, osiguraj mu brigu kad je bolestan, osiguraj mu održavanje kad je star.' -  jedan je od Bismarckovih citata.

Bismarck, rođen u obitelji tzv. pruskih junkera (zemljoposjedničko plemstvo koje je imalo veliku ulogu u Pruskoj) pobijedio je u tri rata - protiv Danske, Austrije i Francuske od 1864. do 1871 - i tako ujedinio Njemačku i pretvorio je u veliku europsku silu.

Tvrd i nepopustljiv

No, mnogi i danas, gledajući kancelara sa šljemom na glavi, opisuju ga kao čovjeka koji je utro put njemačkom militarizmu. Geslo pod kojim je ujedinio njemačke zemlje u Njemačko Carstvo bilo je „krv i željezo“.

'Veliki problemi ne rješavaju se samo govorima i većinom glasova nego i željezom i krvlju' - tako je najavio svoj program ujedinjena njemačkih zemalja pod vodstvom dinastije Hohenezollerna.

POSLJEDNJI NJEMAČKI CAR Kompleksaš nagle i ratoborne naravi bio je prikriveni gay?

Kritičari govore kakao je Bismarck, odan konzervativnim vrijednostima, progonio socijaliste, te da je odgovoran za nerazvijenu parlamentarnu kulturu tijekom cijelog 19. pa i početkom 20. stoljeća. Nadimak Željezni dobio je upravo zbog nepopustljivosti u svom načinu vladanja. 

Stoga je i danas u Njemačkok, 121 godinu nakon njegove smrti, on i dalje ličnost o kojoj se raspravlja. Je li Bismarck bio ratom opsjednuti zločinac ili heroj nacije koji je ujedinio zemlju i stvorio prvu socijalnu državu svijeta?
I premda u historiografiji vlada različitost u ocjenjivanju Bismarcka kao državnika, ipak mu nitko ne osporava veličinu kao ujedinitelja Njemačke i socijalnog reformatora.

Idi na 24sata

Komentari 16

  • 30.07.2019.

    .....Njemačka nikad nije imsala okrutnijeg kancelara do Merkelice.......ona je toliko zla nanijela Njemačkoj kao niti jedan kancelar do sada.....njezini su zločinj sa retardom.....za desetlječe doči će do punog izražaja.....največi negativac u povijesti globalnih razmjera.....Idi Amin koji je jeo djecu....mala je beba.....sloboda mišljenja i izražavanja......ČAČA....

  • 30.07.2019.

    On je bio državnik! Imao je viziju što želi da Nijemci budu, znao je usmjeriti Njemačku prema smislenom pravcu! Za razliku od današnjih karijernih birokrata i vodopijskih čatonja...

  • MoscaCP 30.07.2019.

    Ja sam novi član portala. Dali mi netko može objasniti dali je ovo Hrvatski portal? Nemojte me krivo shvatiti ali je puno komentara na ekavskom pa mi nije jasno. Ako je Hrvatski žar srbi toliko prate nas da ih zanimaju naši portali kao neki ludi susjed? :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare