To je to što me zanima!

Četvrti festivalski dan otvorio važne civilizacijske teme

Jesmo li zatočenici vlastitih predrasuda, bojimo li se različitosti? Četvrti festivalski dan otvorio važne civilizacijske teme.
Vidi originalni članak

2016. godine broj korisnika međunarodne zaštite u Hrvatskoj viši je nego ikada prije. Sve osobe kojima je odobren azil imaju pravo na smještaj, pa im država daje stanove u najam. Većina stanova nalazi se u Zagrebu, no stanare nitko nije obavijestio o novim susjedima. Ovdje kreće zaplet dokumentarnog filma Dragi susjedi, režisera Nebojše Slijepčevića o reakcijama stanovnika jednog zagrebačkog naselja na njihove nove susjede – azilante.

Okrugli stol „Zagreb, tak' imam te rad“ nadovezao se na projekciju filma s važnom temom o predrasudama i integraciji, uz fokus na tipove diskriminacije s kojima se pojedinci druge boje kože, nacionalnosti ili vjeroispovijesti susreću u svakodnevnom životu u Hrvatskoj, no i na neke pozitivne primjere njihove integracije. U diskusiji su sudjelovali Tena Šimonović Einwalter, zamjenica pučke pravobraniteljice, Lea Horvat iz Centra za mirovne studije, Anita Košar Ulemek iz Projekta građanskih prava Sisak i Jelena Nestorović, predstavnica Srpskog narodnog vijeća i Daniela Draštata, scenaristica filma "Dragi susjedi".

”Statistika je 777 predmeta diskriminacije u prošloj godini. Kako se boriti protiv toga? Ja bih voljela da postoji jednostavno rješenje, ali ne postoji. Različiti dionici imaju različite uloge – država, nevladine organizacije, mediji, ali i svaki pojedinac kojem treba pristupati sustavno kroz brojne kampanje. Mediji imaju jako važnu ulogu, a edukacija je ključ – treba krenuti što ranije s educiranjem djece”, izjavila je Tena Šimonović Einwalter, zamjenica pučke pravobraniteljice.

Bio je ovo dan upečatljivog filmskog programa. Dokumentarac “Strah boje lavande“ otvorio je temu homofobije i progona homoseksualaca 50-tih u Americi, a o temi holokausta ispričanoj kroz sudbinu slavnog danskog židovskog jazz glazbenika u filma “Preko mora“, govorio je gost festivala, režiser ovog nagrađivanog i emotivnog filma, Nicolo Donato. Projekciji je nazočio i danski veleposlanik Christian Thorning.

”Trenuto radim na filmu koji se zove ”Tolerancija”. Tolerancija je iznimno važna u životu, svi smo jednaki i moramo pomagati jedni drugima. Zapravo, jedina stvar koja nas razdvaja je jezik”, izjavio je Donato.

”Jako smo sretni što je Festival tolerancije prepoznao danske filmove i smatra da doprinose promišljanju o poboljšanju tolerancije u društvu. Želimo vam mnogo uspjeha i nadamo se da ćete nastaviti s ovim važnim poslom i dalje”, dodao je danski veleposlanik Christian Thorning.

Na festivalskom marketu predstavljen je FFIR, Festival povijesti i filma iz Rasnova u Rumunjskoj pokrenut je 2009. kroz izlaganje Sorina Mîndruţescua, zaljubljenika u film koji je u FFIR-u zadužen za strategije i partnerstva, dok je od 2003. godine voditelj Oraclea Rumunjske. Tema njegovog izlaganja bila je poduzetništvo u kulturi i evaluacija društveno odgovornog poslovanja.

”Bez obzira koliko si imućan, koliko posjeduješ i koja znanja imaš, u svakom trenutku možeš učiniti nešto dobro za svoju okolinu”, rekao je Sorin Mîndruţescu.

Kako se uz festival uvijek veže i odlična glazba, u suradnji s Institutom Balassi - Mađarskim institutom u Zagrebu, publika je uživala u posebnoj energiji i virtuoznoj svirci mađarskog Cimbalom Dua u prepunoj dvorani Mađarskog instituta.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare