To je to što me zanima!

Sinčićev uspjeh: Da su danas izbori, Živi zid bi ušao u Sabor

HDZ bi pobijedio s 29,3 posto glasova, SDP bi bio drugi s 23,5 posto. HDZ-ova koalicija je popularnija od SDP-ove. Ivo Josipović je i dalje najpozitivniji političar
Vidi originalni članak

Da su izbori provedeni u razdoblju od 2. do 5. siječnja, HDZ bi dobio 29,3 posto glasova (prema 26,7 posto iz prosinca), dok bi SDP bio s drugi s osvojenih 23,5 posto (prema 21,9 posto iz prosinca). ORaH je na trećem mjestu s 10,2 posto (u prosincu 14,6 posto), a Živi zid, koji je po prvi put uvršten u istraživanje, na četvrtom mjestu. 

Peti je HNS s potporom od 2,4 posto (2,8 posto u prosincu), slijedi HSS s 2 posto, HDSSB s 1,7 posto te Hrvatski laburisti s 1,5 posto. Podaci su to redovitog mjesečnog istraživanja CRO Demoskop koji provodi agencija Promocija plus, javlja RTL.

Pojava Ivana Vilibora Sinčića i Živog zida, pokreće novu dinamiku na političkoj i stranačkoj sceni, a najvidljiviji učinak njihove pojave u prvom mjesečnom istraživanju se vidi u značajnijem padu izborne podrške ORaH-a, ali i Laburista (radi se o onom dijelu biračkog tijela obiju stranaka koje se definira kao izvorni protestni glasovi, koji za sada nemaju jasnu svjetonazorsku odrednicu, a veže ih nezadovoljstvo prema svim političkim strankama i političkom establišmentu).

HDZ-ova koalicija popularnija od SDP-ove

Na ljestvici s preferencijama koalicija, stranke okupljene oko HDZ-a su u vodstvu ispred aktualne vladajuće koalicije lijevog centra. Koalicija HDZ-HSS-HSP AS-HSLS-HRAST-BUZ-HDS-ZDS bilježi izbor od 33 posto (prema 31,2 posto iz prosinca), dok je koalicija koju okuplja SDP (SDP-HNS-IDS-HSU) s izborom od 25,9 posto na drugom mjestu (u prosincu 24,8 posto). Slijede stranačka lista ORaH koja je s 11,4 posto i na ovoj ljestvici zabilježila pad u odnosu na prošlomjesečno mjerenje kad je iznosila 15 posto. Živi zid je na ovoj ljestvici zabilježio udio od 7,8 posto, dok je Savez za Hrvatsku s izborom od 3,9 posto na petom mjestu (prije mjesec dana 7,1 posto). Hrvatski laburisti su s izborom od 1,7 posto, a NL Milana Bandića 1,2 posto. 

Josipović najpozitivniji političar

Predsjednik Ivo Josipović je najpozitivniji hrvatski političar s izborom od 25,6 posto, dok je njegova protukandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović na drugom mjestu najpozitivnijih hrvatskih političara s izborom od 11,3 posto.

Mirela Holy drži treće mjesto s izborom od 10,3 posto.

Najvažnija tema mjeseca predsjednički izbori

U izboru za najvažniju temu/događaj mjeseca, najčešći su izbor bili izbori za predsjednika Republike (42,5 posto). Gospodarska kriza je najvažnija tema mjeseca za 25,1 posto hrvatskih građana/ki, a slijedi prosvjed branitelja ispred Ministarstva (12,1 posto). 

Vladu ne podržava 64,7 posto građana

Vlada RH bilježi potporu 20,4 posto hrvatskih građana/ki, dok vladinu politiku ne podržava 64,7 posto građana uz 14,9 posto neodlučnih. Za svoj je rad Vlada RH dobila ocjenu 1,96. Najviše predstavničko tijelo u zemlji, Hrvatski sabor, za svoj je rad dobilo 2,09.   


Idi na 24sata

Komentari 257

  • krapinek 08.01.2015.

    i tog dečka bi hrvati za predsjednika. e moj narode.

  • varešak 08.01.2015.

    Iako bi uđe u sabor ništa ne može dobiti osim zastupničkih prinadležnosti manjina ništa nigdje ne mijena.

  • ljubica ljubičica_1 08.01.2015.

    Vrime je da se pojave nove sranke i nova lica.Jer ova iz HDZ-a i SDP-a više su svi istrošeni.

Komentiraj...
Vidi sve komentare