Obavijesti

News

Komentari 257

Sinčićev uspjeh: Da su danas izbori, Živi zid bi ušao u Sabor

Sinčićev uspjeh: Da su danas izbori, Živi zid bi ušao u Sabor
5

HDZ bi pobijedio s 29,3 posto glasova, SDP bi bio drugi s 23,5 posto. HDZ-ova koalicija je popularnija od SDP-ove. Ivo Josipović je i dalje najpozitivniji političar

VIDEO

Da su izbori provedeni u razdoblju od 2. do 5. siječnja, HDZ bi dobio 29,3 posto glasova (prema 26,7 posto iz prosinca), dok bi SDP bio s drugi s osvojenih 23,5 posto (prema 21,9 posto iz prosinca). ORaH je na trećem mjestu s 10,2 posto (u prosincu 14,6 posto), a Živi zid, koji je po prvi put uvršten u istraživanje, na četvrtom mjestu. 

Peti je HNS s potporom od 2,4 posto (2,8 posto u prosincu), slijedi HSS s 2 posto, HDSSB s 1,7 posto te Hrvatski laburisti s 1,5 posto. Podaci su to redovitog mjesečnog istraživanja CRO Demoskop koji provodi agencija Promocija plus, javlja RTL.

Pojava Ivana Vilibora Sinčića i Živog zida, pokreće novu dinamiku na političkoj i stranačkoj sceni, a najvidljiviji učinak njihove pojave u prvom mjesečnom istraživanju se vidi u značajnijem padu izborne podrške ORaH-a, ali i Laburista (radi se o onom dijelu biračkog tijela obiju stranaka koje se definira kao izvorni protestni glasovi, koji za sada nemaju jasnu svjetonazorsku odrednicu, a veže ih nezadovoljstvo prema svim političkim strankama i političkom establišmentu).

HDZ-ova koalicija popularnija od SDP-ove

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na ljestvici s preferencijama koalicija, stranke okupljene oko HDZ-a su u vodstvu ispred aktualne vladajuće koalicije lijevog centra. Koalicija HDZ-HSS-HSP AS-HSLS-HRAST-BUZ-HDS-ZDS bilježi izbor od 33 posto (prema 31,2 posto iz prosinca), dok je koalicija koju okuplja SDP (SDP-HNS-IDS-HSU) s izborom od 25,9 posto na drugom mjestu (u prosincu 24,8 posto). Slijede stranačka lista ORaH koja je s 11,4 posto i na ovoj ljestvici zabilježila pad u odnosu na prošlomjesečno mjerenje kad je iznosila 15 posto. Živi zid je na ovoj ljestvici zabilježio udio od 7,8 posto, dok je Savez za Hrvatsku s izborom od 3,9 posto na petom mjestu (prije mjesec dana 7,1 posto). Hrvatski laburisti su s izborom od 1,7 posto, a NL Milana Bandića 1,2 posto. 

Josipović najpozitivniji političar

Predsjednik Ivo Josipović je najpozitivniji hrvatski političar s izborom od 25,6 posto, dok je njegova protukandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović na drugom mjestu najpozitivnijih hrvatskih političara s izborom od 11,3 posto.

Mirela Holy drži treće mjesto s izborom od 10,3 posto.

Najvažnija tema mjeseca predsjednički izbori

U izboru za najvažniju temu/događaj mjeseca, najčešći su izbor bili izbori za predsjednika Republike (42,5 posto). Gospodarska kriza je najvažnija tema mjeseca za 25,1 posto hrvatskih građana/ki, a slijedi prosvjed branitelja ispred Ministarstva (12,1 posto). 

Vladu ne podržava 64,7 posto građana

Vlada RH bilježi potporu 20,4 posto hrvatskih građana/ki, dok vladinu politiku ne podržava 64,7 posto građana uz 14,9 posto neodlučnih. Za svoj je rad Vlada RH dobila ocjenu 1,96. Najviše predstavničko tijelo u zemlji, Hrvatski sabor, za svoj je rad dobilo 2,09.   


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 257
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina