To je to što me zanima!

Cijeli su život živjeli u ljubavi i skladu, zajedno su i skončali...

Bogati Amerikanci i vlasnici robne kuće Macy's Ida i isidor Strauss potonuli su zajedno s Titanicom na današnji dan prije 105 godina. Ida svog supruga nije htjela ostaviti, otišla je s njim u smrt...
Vidi originalni članak

Titanic je tonuo, a milijunaš Isidor Strauss htio je poslati svoju suprugu u jedan od čamaca za spašavanje. Želio je da se njegova voljena žena s kojom je proveo u braku 40 godina spasi. Dok su čekali njezino ukrcavanje u čamac broj 8 ona je promijenila svoje mišljenje. Skoro je bila ušla, ali se naglo predomislila. Rekla mu je: "Toliko godina smo zajedno i sad te ne napuštam. Gdje ti ideš i ja idem". Tako su zajedno otišli u smrt...

Rijetko su se odvajali

A Ida i Isidor, vlasnici lanca robnih kuća Macy's bili su poznati po svojoj ljubavi i privrženosti. Svugdje su uvijek putovali zajedno, a kad nisu bili skupa zbog Isidorovih poslovnih obveza svakodnevno bi jedno drugome pisali dugačka pisma. Izgledalo je, govorili su njihovi prijatelji, da oni jednostavno uživaju u društvu jedan drugoga i da im je najljepše kad su zajedno.

Ida se udala sa četiri godine starijeg Isidora kad su joj bile 22 godine. U skladnom braku ispunjenom ljubavlju dobili su sedmero djece od kojih je jedno umrlo kao beba.

'Kako smo živjeli tako ćemo i umrijeti'

Početkom 1912. godine par je otišao provesti prve zimske mjesece u Europi. Većinu vremena proveli su u Francuskoj, a zatim su se početkom travnja odlučili vratiti kući. Ukrcali su se u Titanic. Kad je udario u santu leda odlučeno je da žene i djeca idu prvi.

Tada 67- godišnjem Isidoru su ponudili da se zajedno sa ženom ukrca u čamac za spašavanje broj 8 u koji je ulazila samo elita. No Isidor nije htio. Rekao je: 'Ne želim ići prije drugih muškaraca'. Ida je inzistirala da njihova sluškinja Ellen Bird uđe u čamac, ali ona se nećkala. Ida joj je tada dala svoj krzneni kaput, kazavši joj da ga uzme jer da njoj više neće trebati i naredila joj da se spasi.
Pukovnik Gracie koji je ukrcavao putnike pokušao je uvjeriti Idu Strauss da uđe, to su pokušavali i drugi putnici, no ona je odbijala da je se odvoji od muža.

- Molim te draga, uđi na brod - molio ju je Isidor. No Ida je bila odlučna.
Rekla je: Isidore, kako smo živjeli, tako ćemo i umrijeti. Zajedno.

Idino tijelo nikad nisu našli

Ida i Isidor Staruss zadnji put su viđeni kako zagrljeni stoje na palubi Titanica. Svjedoci su opisali tu scenu kao 'najznačajniju izložbu ljubavi i odanosti' Isidorovo tijelo poslije je pronađeno i sahranjeno u New Yorku, ali Idino nikad nije.

 

Idi na 24sata

Komentari 19

  • Fenix7 15.04.2017.

    Svaka čast dami, nekak' si mislim da bih ja isto...

  • Mél.C.B.🌼 15.04.2017.

    ni ja ga nebi ostavila, umrli bi zajedno ako se ne mozemo spasiti skupa! :)

  • razjaren 15.04.2017.

    Tužno i lijepo ..,. Odanost treba zaslužiti i malo njih ju imaju ...

Komentiraj...
Vidi sve komentare