Obavijesti

News

Komentari 19

Cijeli su život živjeli u ljubavi i skladu, zajedno su i skončali...

Cijeli su život živjeli u ljubavi i skladu, zajedno su i skončali...
1

Bogati Amerikanci i vlasnici robne kuće Macy's Ida i isidor Strauss potonuli su zajedno s Titanicom na današnji dan prije 105 godina. Ida svog supruga nije htjela ostaviti, otišla je s njim u smrt...

VIDEO

Titanic je tonuo, a milijunaš Isidor Strauss htio je poslati svoju suprugu u jedan od čamaca za spašavanje. Želio je da se njegova voljena žena s kojom je proveo u braku 40 godina spasi. Dok su čekali njezino ukrcavanje u čamac broj 8 ona je promijenila svoje mišljenje. Skoro je bila ušla, ali se naglo predomislila. Rekla mu je: "Toliko godina smo zajedno i sad te ne napuštam. Gdje ti ideš i ja idem". Tako su zajedno otišli u smrt...

Rijetko su se odvajali

A Ida i Isidor, vlasnici lanca robnih kuća Macy's bili su poznati po svojoj ljubavi i privrženosti. Svugdje su uvijek putovali zajedno, a kad nisu bili skupa zbog Isidorovih poslovnih obveza svakodnevno bi jedno drugome pisali dugačka pisma. Izgledalo je, govorili su njihovi prijatelji, da oni jednostavno uživaju u društvu jedan drugoga i da im je najljepše kad su zajedno.

Ida se udala sa četiri godine starijeg Isidora kad su joj bile 22 godine. U skladnom braku ispunjenom ljubavlju dobili su sedmero djece od kojih je jedno umrlo kao beba.

'Kako smo živjeli tako ćemo i umrijeti'

Početkom 1912. godine par je otišao provesti prve zimske mjesece u Europi. Većinu vremena proveli su u Francuskoj, a zatim su se početkom travnja odlučili vratiti kući. Ukrcali su se u Titanic. Kad je udario u santu leda odlučeno je da žene i djeca idu prvi.

Tada 67- godišnjem Isidoru su ponudili da se zajedno sa ženom ukrca u čamac za spašavanje broj 8 u koji je ulazila samo elita. No Isidor nije htio. Rekao je: 'Ne želim ići prije drugih muškaraca'. Ida je inzistirala da njihova sluškinja Ellen Bird uđe u čamac, ali ona se nećkala. Ida joj je tada dala svoj krzneni kaput, kazavši joj da ga uzme jer da njoj više neće trebati i naredila joj da se spasi.
Pukovnik Gracie koji je ukrcavao putnike pokušao je uvjeriti Idu Strauss da uđe, to su pokušavali i drugi putnici, no ona je odbijala da je se odvoji od muža.

- Molim te draga, uđi na brod - molio ju je Isidor. No Ida je bila odlučna.
Rekla je: Isidore, kako smo živjeli, tako ćemo i umrijeti. Zajedno.

Idino tijelo nikad nisu našli

Ida i Isidor Staruss zadnji put su viđeni kako zagrljeni stoje na palubi Titanica. Svjedoci su opisali tu scenu kao 'najznačajniju izložbu ljubavi i odanosti' Isidorovo tijelo poslije je pronađeno i sahranjeno u New Yorku, ali Idino nikad nije.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...