To je to što me zanima!

Cijene nafte i dalje na 84 dolara

Aktivnost u kineskoj industriji porasla je u veljači najbržim tempom u više od deset godina, pokazali su podaci objavljeni u srijedu
Vidi originalni članak

Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 84 dolara, poduprte naznakama gospodarskog oporavka najvećeg uvoznika Kine, koje su neutralizirale očekivanja još viših kamatnih stopa u eurozoni.

CJEVOVOD 'DRUŽBA' Rusija zaustavila dotok nafte Družba prema Poljskoj

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 84,44 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 77,88 dolara.

Trgovci su se danas fokusirali na nagovještaje oporavka kineskog gospodarstva nakon ukidanja strogih mjera suzbijanja covida 19.

Aktivnost u kineskoj industriji porasla je u veljači najbržim tempom u više od deset godina, pokazali su podaci objavljeni u srijedu.

PRVE PROCJENE DZS-A Inflacija u veljači na 11,9 posto, cijene hrane, pića i duhana su stagnirale, a porasla energija

Kineski uvoz ruske nafte morem trebao bi u ožujku dosegnuti rekordnu razinu, nagađa Reuters, napominjući da će rafinerije iskoristiti priliku koju im nude niske cijene.

Protuteža optimističnim prognozama za Kinu bila je zabrinutost zbog neočekivano snažnog rasta potrošačkih cijena u Francuskoj, Španjolskoj i Njemačkoj, koja bi mogla potaknuti Europsku središnju banku (ECB) da zamjetno podigne troškove zaduživanja u eurozoni.

- Ponovo se strahuje od inflacije, što je pokvarilo raspoloženje- rekao je Tamas Varga iz PVM Oila.

RENESANSA FRANCUSKE ENERGIJE Francuska razmatra izgradnju puno više nuklearnih elektrana nego što je to bilo planirano

- Tvrdokorna tjeskoba koju izaziva inflacija prekidat će razdoblja rasta cijena u bliskoj budućnosti- dodao je.

Cijene su u eurozoni u veljači porasle po godišnjoj stopi od 8,5 posto, procijenio je europski statistički ured, više no što se očekivalo.

I zapisnik s prošle sjednice ECB-a potvrđuje da se banka sprema ponovo podići kamatne stope u ovom mjesecu.

HRVATSKA OBRTNIČKA KOMORA: 'Potrebno je nastaviti s mjerom ograničenih cijena energije te razmotriti još mjera za plin'

Kočnica cijenama bio je i rast zaliha u SAD-u u prošlom tjednu, za 1,2 milijuna barela, nešto blaži nego u prethodnim tjednima, zahvaljujući rekordnom izvozu, objavila je američka vlada.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je u odvojenom izvješću da je u srijedu cijena barela košarice nafte njezinih članica porasla 66 centa, na 82,57 dolara.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare