To je to što me zanima!

Cijene nafte pale na 87 dolara, trgovce brine slaba kineska potražnja zbog koronavirusa

Broj novih slučajeva covida zadržao se blizu visokih travanjskih razina, odražavajući nova žarišta u svim regijama i u velikim gradovima
Vidi originalni članak

Cijene sirove nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 87 dolara, pritisnute zabrinutošću za potražnju u Kini zbog novog vala zaraze covidom 19 i pogoršanim izgledima za rast velikih gospodarstava.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 52 centa nego na zatvaranju trgovine na kraju prošlog tjedna i iznosila je 87,10 dolara. Prošli petak zaključila je trgovinu u minusu 2,16 dolara.

EU UVODI EMBARGO Poljska naručila tri milijuna tona ruske nafte za 2023.

Na američkom tržištu barelom s rokovima isporuke u prosincu trgovalo se danas po 68 centi nižoj cijeni, od 79,40 dolara. U petak zaključio je trgovinu u minusu 1,56 dolara.

Na kraju prošlog tjedna raspoloženje je prigušila oslabljena potražnja u Kini zbog novog vala covida 19 i mogućnost opetovanog podizanja ključnih kamatnih stopa u SAD-u.

Zabrinutost za Kinu protegnula se i na početak ovog tjedna.

AMERIČKI DOLAR OJAČAO Cijene nafte pale pod pritiskom širenja koronavirusa u Kini

Broj novih slučajeva covida zadržao se blizu visokih travanjskih razina, odražavajući nova žarišta u svim regijama i u velikim gradovima. Škole su u nekim četvrtima Pekinga u ponedjeljak prešle na online nastavu, nakon što su dužnosnici zatražili od stanovnika da ostanu kod kuće.

Guangzhou je odredio petodnevno zatvaranje najgušće naseljene četvrti.

- Cijene nafte pritišću izgledi za nova ograničenja, a time i za slabiju kinesku potražnju- rekao je Craig Erlam iz OANDA-e.

Trgovce zabrinjava i posustajanje gospodarskih aktivnosti u drugim velikim gospodarstvima.

NAJAVIO BUTKOVIĆ Uskoro odluka Vlade: Cijene goriva od utorka opet padaju?

- Sklonost riziku slabi budući da svi gospodarski podaci iz velikih zemalja u posljednje vrijeme signaliziraju recesijski scenarij, posebno u Ujedinjenom Kraljevstvu i eurozoni- rekla je Tina Teng iz CMC Marketsa.

Prošlotjedne izjave iz američke središnje banke potpiruju bojazni i za rast najvećeg svjetskog gospodarstva, s obzirom na signale o daljnjem podizanju ključnih kamatnih stopa.

- Vidimo sumorne ekonomske izglede širom svijeta, što kontinuirano pritišće cijene nafte, a ukoliko kamatne stope nastave rasti, očekivanja će se vjerojatno dodatno pogoršati- dodala je Teng.

KOLIKO JE UDAR CIJENA? Usporedili smo cijene hrane iz 2020. i sad: Neke namirnice skuplje i 20 kn, pašteta jeftinija

Procjene o podizanju kamatnih stopa u SAD-u podupire pak dolar, što poskupljuje naftu za kupce s drugim valutama i dodatno koči potražnju.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas je odvojeno objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u petak pojeftinio 2,87 dolara, na 87,65 dolara.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare