To je to što me zanima!

Ciprani ispraznili bankomate, EU im uvela porez na štednju

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Svi koji u bankama na Cipru imaju manje od 100.000 eura ušteđevine moraju platiti porez u iznosu od 6,75 posto, a građani s većim iznosima plaćaju čak 9.9 posto
Vidi originalni članak

Stanovnici Cipra cijelu su subotu  proveli u redovima čekajući pred bankomatima da podignu svoju ušteđevinu s računa. Naime, Europska unija je Cipru, u zamjenu za 10 milijardi eura financijske pomoći kako bi izbjegli bankrot, naredila mjeru o jednokratnom oporezivanju svih bankovnih depozita u toj zemlji, piše Financial Mirror.  

Svi koji imaju  na računima manje od 100.000 eura ušteđevine moraju platiti porez u iznosu od 6,75 posto, a građani s većim iznosima plaćaju čak 9.9 posto. 

Ovom mjerom očekuje se da će se skupiti gotovo šest milijardi eura. 

- Želio bih da nisam ministar koji ovo mora prihvatiti, izjavio je financijski ministar Cipra Michael Sarris dodavši da se nada da će financijska pomoć EU-a pomoći Cipru i omogućiti novi početak.

No, nisu samo Ciprani pogođeni ovom mjerom. 

Kako piše Daily Mail, do čak 60.000 Britanaca štedi u bankama na Cipru, te će i oni izgubiti po nekoliko tisuća funti. Naime, Britanci imaju oko 1,7 milijardi funti štednje u bankama na Cipru, što znači da će izgubiti i do 170 milijuna funti.

Štediše će biti obeštećeni u dionicama banke?

Ciparski predsjednik je u nedjelju rekao da će štediše koji će morati platiti porez na bankovne uloge u okviru uvjeta za dobivanje financijske pomoći biti obeštećeni u dionicama banaka za koje će jamstvo biti budući prihodi od plina. 


Idi na 24sata

Komentari 156

  • biberrr 20.03.2013.

    To nije porez,to je pljačka štediša. Izgleda da EU i MMF vode veći kriminalci nego što su naši domaći.Zar u kapitalizmu nije privatno vlasništvo svetinja,a oni ucijenjuju ciparskog predsjednika i sabor da opljačkaju štediše,najviše Ruse koji tamo imaju najviše novaca. Njemačka je i osnovala EU kako bi zaštitila svoje gospodarstvo i osigurala si tržište,a južnjake tretira kao kolonije za izrabljivanje.

  • biberrr 19.03.2013.

    Kakva je to Unija u kojoj su sve južne države na rubu bankrota?Portugal, Španjolska,Italija,Slovenija,Grčka,Bugarska,a sutra i Hrvatska,ne znaš tko je gori,a Njemačka cvijeta!

  • zims 19.03.2013.

    Eto vam sad EU a vi ulazite u EU

Komentiraj...
Vidi sve komentare