To je to što me zanima!

Čišćenje dimnjaka košta oko 100 kuna, a može spasiti život

Koliko puta u godini dimnjačar mora u neki stan ovisi o vrsti dimnjaka te o vrsti ložišta. U stanove ili kuće u kojima je postavljen novi bojler dovoljno ga je provjeriti jednom godišnje...
Vidi originalni članak

Dimnjačari ne služe da se primimo za gumb za sreću kad ga vidimo na ulici. Njega treba vidjeti u stanu jer nam njegov posjet može spasiti život.

- U mnogim stanovima još su stari plinski bojleri koji za izgaranje kubičnog metra plina trebaju deset kubika zraka. To je bilo u redu i mogli su dobro funkcionirati dok su plamenici zrak dobivali kroz pukotine na staroj drvenoj stolariji. Ako su sad u stanu dobro zabrtvljeni prozori, da bi taj bojler bio siguran treba u zidu probušiti rupu promjera oko 13 centimetara kako bi mu se omogućio dotok zraka za izgaranje - upozorava Nenad Zrinski, upravitelj Dimnjačarske obrtničke zadruge iz Zagreba.

Dodatni problem kod starih bojlera su ventilatori.

Opasan podtlak

- Postoji li u stanu neka ventilacija, na primjer ventilator u kupaonici ili zahodu ili napa u kuhinji, oni kad rade stvaraju podtlak u prostoriji pa plinovi neće izlaziti iz prostorije, nego se u njoj zadržavati. Trebalo bi paziti da istodobno uz stari bojler ne radi i ventilator, a bilo bi dobro imati i sustav koji automatski gasi plamenik bojlera čim se upali neki od ventilatora u stanu - napomenuo je Zrinski.

Dodao je da se takvi stari modeli bojlera uglavnom više ne postavljaju, no ima ih još u prodaji, pa ako ga se postavlja, to mora biti u zasebnoj prostoriji, nekoj vrsti kotlovnice i pod posebnim uvjetima.

- Bilo bi dobro da i kod nas dođe uredba da se ti stari bojleri moraju zamijeniti novim kondenzacijskima. No tad bi zamjenu bojlera trebala subvencionirati država. U nekim europskim zemljama na snazi je uredba da građani moraju prijeći na kondenzacijske bojlere, no subvencioniraju njihovu kupovinu - dodao je Zrinski.

Kad se postavljaju novi kondenzacijski bojleri, ugradi se i mjerno mjesto, nešto poput ventila, gdje dimnjačari mogu provjeriti izgaranje i ispušne plinove. I za stare turbo bojlere sa zatvorenom komorom izgaranja trebalo bi ugraditi takvo mjerno mjesto na spojnoj dimovodnoj cijevi između bojlera i dimnjaka.

Pri postavljanju svake nove peći ili bojlera trebalo bi provjeriti dimnjak i prilagoditi ga baš toj peći, odnosno bojleru.

Različita pravila

Koliko puta u godini dimnjačar mora u neki stan ovisi o vrsti dimnjaka te o vrsti ložišta. U stanove ili kuće u kojima je postavljen novi kondenzacijski bojler dovoljno ga je provjeriti jednom godišnje. Sva trošila treba provjeriti barem jednom godišnje. Stare plinska bojlere treba provjeriti tri puta tijekom godine.

- Dimnjačar obavezno mora ući u stan, nekome jednom, a nekome i tri puta tijekom godine - napomenuo je Zrinski.

Kontrola dimnjačara u stanovima u stambenim zgradama najčešće se plaća iz pričuve i stanari ne trebaju ništa dodatno plaćati. Posjet dimnjačara stoji stotinjak kuna i jednak je za plinske bojlere u stanu ili u privatnoj kući.

No nešto više cijene su za čišćenje dimnjaka za one koji se griju na loživo ulje ili na kruta goriva, drva i ugljen.

- Kod krutoga goriva propisano je da se dimnjak mora čistiti najmanje četiri puta godišnje, a ako se više čađi zbog lošeg goriva, treba i više od toga - dodao je Nenad Zrinski.

Napomenuo je da su to pravila za Grad Zagreb te dodao da je slično i u ostalim gradovima i općinama, no svaka donosi svoj pravilnik.

Ugljični monoksid je opasan plin bez boje, mirisa i okusa pa ga je nemoguće osjetiti. Zbog neispravnih peći, začepljenih dimnjaka ili lošeg odvoda ispušnih plinova koji se ponekad vraćaju ili ulaze u drugu prostoriju svake godine strada previše ljudi. Kako bi se smanjila opasnost, u stanove treba pustiti dimnjačara da sve provjeri.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • Aurel_1 24.10.2017.

    Ovaj moj dimnjačar mi ostavio poruku da mu se javim jer inače podliježem tom i tom zakonu i bit ću kažnjen. Prije toga je bio, ima jedno 4-5 godina. Sad samo čekam da mi se opet javi pa da mu zafitiljim prijavu. Kad mu trebaju novci onda dođe a do tad nek si sam čistim dimnjak.

  • Proletarac 18.10.2017.

    Sada 100kn, a kasnije 100€ kao kod nas ?

  • 18.10.2017.

    Cetku platila 120kn I za 5 min rijesim problem...

Komentiraj...
Vidi sve komentare