To je to što me zanima!

Čitatelj: Ovo izgleda kao peraja velike bijele psine. Stručnjak: To je najvjerojatnije golema psina

Taj morski pas je planktonivor i zasigurno nije napao tunu nego je moguće da su zajedno hranili na tom mjestu - kazao je dr. sc. Neven Iveša
Vidi originalni članak

U ponedjeljak je u brijunskom akvatoriju zabilježen neobičan prizor. Čitatelj je uvjeren kako je to peraja morskog psa koji je uhvatio tunu. Podsjeća ga na veliku bijelu psinu.

- Vidi se i jedna peraja koja bi mogla biti od psine goleme (Cetorhinus maximus) koja je nedavno viđena i kraj Savudrije. Taj morski pas je planktonivor i zasigurno nije napao tunu nego je moguće da su zajedno hranili na tom mjestu - kazao je za Regional Express dr. sc. Neven Iveša.

Na fotografiji se ne mogu baš jasno razabrati detalji, a Iveša kaže kako je malo vjerojatno da je tuna napadnuta od strane nekog predatorskog morskog psa kao što su mako ili modrulj.

- Tune se sada viđaju na sve strane jer se intenzivno hrane kako bi prikupile dovoljno rezervi za period mriješćenja koji uskoro predstoji kada će sve plavoperajne tune napustiti Jadran i krenuti put zapadnog Sredozemlja na mrijest nakon čega će se vratiti. Apsolutno nije rijedak slučaj da se više vrsta zajednički hrani na nekom području što bi i ovdje mogao biti slučaj - kazao je Iveša.

Idi na 24sata

Komentari 60

  • Selo_malo 11.04.2024.

    Maskota turističke sezone na Jadranu

  • mars7 10.04.2024.

    ima dosta kitopsina okolica istre svake godine videnje   kitopsina koje love hrane se planktonima   zadnji smrtsonosni napad se desio 1974 blizu omisa davno je to bilo bijele psine rijetko dodu u jadran 

  • Joza Prezaduzeni 10.04.2024.

    Nece vam on nista. Samo je zaigran. Jedino ako vas zamjeni za planktone bit ce belaja

Komentiraj...
Vidi sve komentare