To je to što me zanima!

Članovi DIP-a prisegnuli u Saboru, Jandroković: 'Pred vama je vrlo rijedak izazov'

Sljedeće godine Hrvatsku čekaju trostruki izbori - za EP, Sabor te za predsjednika Republike. Vjerujem da ćete na sve zahtjeve umjeti uspješno odgovoriti sukladno najvišim standardima, kazao je Jandroković
Vidi originalni članak

Prisežem svojom čašću da ću u obavljanju svoje dužnosti člana DIP-a poštivati Ustav i zakone RH te da ću svoju dužnost obavljati savjesno i nepristrano, prisegnuli su pred predsjednikom Sabora potpredsjednici i članovi Državnog izbornog povjerenstva na čijem čelu je predsjednik Vrhovnog suda. 

Mandat potpredsjednice još osam godina će obavljati Vesna Fabijančić-Križanić, a za drugog potpredsjednika je Sabor izabrao i Josipa Salapića. Za članove su izabrali Slavena Hojskog, Ivanu Ljulj Cvitanić te Draženka Pandeka.  

Jedan mandat u DIP-u je uz Fabijančić-Križanić, koju su za novi mandat kandidirali SDP te Klub HSLS-a i nacionalnih manjina, odradio kao član i Hojski. Salapić, aktualni državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave bio je kandidat HDZ-a. Ljulj Cvitanović je kandidirao Most, a Pandeka Socijaldemokrati.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković naglasio je važnost DIP-a kao samostalnog i neovisnog tijela u promicanju demokracije te podsjetio kako je pred njima uskoro vrlo rijedak izazov.

- A to je sljedeća 2024. kada Hrvatsku čekaju trostruki izbori - za zastupnike za Europski parlament, za Sabor te za predsjednika Republike. Mnogi tu godinu kolokvijalno nazivaju super izbornom godinom - kazao je.

Da bi izbori mogli biti istinski praznik demokracije, istaknuo je Jandroković, svi procesi moraju biti vođeni maksimalno transparentno, nepristrano i profesionalno.

- Vaša je odgovornost i dužnost jamčiti učinkovitu provedbu izbora i vjerujem da ćete na sve zahtjeve rada u Povjerenstvu umjeti uspješno odgovoriti sukladno najvišim standardima zato što je DIP istinski čuvar izbornog procesa, koja je sama srž demokracije. Želim vam puno uspjeha u obavljanju ove odgovorne dužnosti na dobrobit svih građana, uvjeren sam da ćete svojim profesionalnim kvalitetama, moralnim integritetom i objektivnošću znati dodatno snažiti ulogu DIP-a - poručio je. 

NOVI-STARI SASTAV Glasanje o novim članovima DIP-a: Imena poznata od ranije

Salapić je u ime DIP-a zahvalio zastupnicima na ukazanom im povjerenju, ali i bivšim članovima Ani Lovrin i Emilu Tomljanoviću na dosadašnjem radu.

- Vrh demokracije svake zemlje, pa tako i naše domovine, su izbori. Vjerujemo da ćemo svoju dužnost obavljati nepristrano, časno i pošteno. Pred nama su veliki izazovi  i naša je zadaća da nadziremo provedbu izbora i radimo stručno i pošteno. Vjerujem da smo svi tome dorasli. Vama, koji ćete se ostati baviti izvršnom vlašću i politikom, želimo sreće i uspjeha, a birači su ti koji drže ključ i koji će izabrati one najbolje koji će voditi našu zemlju u pravom smjeru - istaknuo je. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare