Obavijesti

News

Komentari 0

Članovi DIP-a prisegnuli u Saboru, Jandroković: 'Pred vama je vrlo rijedak izazov'

Članovi DIP-a prisegnuli u Saboru, Jandroković: 'Pred vama je vrlo rijedak izazov'

Sljedeće godine Hrvatsku čekaju trostruki izbori - za EP, Sabor te za predsjednika Republike. Vjerujem da ćete na sve zahtjeve umjeti uspješno odgovoriti sukladno najvišim standardima, kazao je Jandroković

VIDEO

Prisežem svojom čašću da ću u obavljanju svoje dužnosti člana DIP-a poštivati Ustav i zakone RH te da ću svoju dužnost obavljati savjesno i nepristrano, prisegnuli su pred predsjednikom Sabora potpredsjednici i članovi Državnog izbornog povjerenstva na čijem čelu je predsjednik Vrhovnog suda. 

Mandat potpredsjednice još osam godina će obavljati Vesna Fabijančić-Križanić, a za drugog potpredsjednika je Sabor izabrao i Josipa Salapića. Za članove su izabrali Slavena Hojskog, Ivanu Ljulj Cvitanić te Draženka Pandeka.  

Zagreb: Prisegnuli clanovi Drzavnog izbornog povjerenstva

Jedan mandat u DIP-u je uz Fabijančić-Križanić, koju su za novi mandat kandidirali SDP te Klub HSLS-a i nacionalnih manjina, odradio kao član i Hojski. Salapić, aktualni državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave bio je kandidat HDZ-a. Ljulj Cvitanović je kandidirao Most, a Pandeka Socijaldemokrati.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković naglasio je važnost DIP-a kao samostalnog i neovisnog tijela u promicanju demokracije te podsjetio kako je pred njima uskoro vrlo rijedak izazov.

- A to je sljedeća 2024. kada Hrvatsku čekaju trostruki izbori - za zastupnike za Europski parlament, za Sabor te za predsjednika Republike. Mnogi tu godinu kolokvijalno nazivaju super izbornom godinom - kazao je.

Da bi izbori mogli biti istinski praznik demokracije, istaknuo je Jandroković, svi procesi moraju biti vođeni maksimalno transparentno, nepristrano i profesionalno.

- Vaša je odgovornost i dužnost jamčiti učinkovitu provedbu izbora i vjerujem da ćete na sve zahtjeve rada u Povjerenstvu umjeti uspješno odgovoriti sukladno najvišim standardima zato što je DIP istinski čuvar izbornog procesa, koja je sama srž demokracije. Želim vam puno uspjeha u obavljanju ove odgovorne dužnosti na dobrobit svih građana, uvjeren sam da ćete svojim profesionalnim kvalitetama, moralnim integritetom i objektivnošću znati dodatno snažiti ulogu DIP-a - poručio je. 

Glasanje o novim članovima DIP-a: Imena poznata od ranije
Glasanje o novim članovima DIP-a: Imena poznata od ranije

Salapić je u ime DIP-a zahvalio zastupnicima na ukazanom im povjerenju, ali i bivšim članovima Ani Lovrin i Emilu Tomljanoviću na dosadašnjem radu.

- Vrh demokracije svake zemlje, pa tako i naše domovine, su izbori. Vjerujemo da ćemo svoju dužnost obavljati nepristrano, časno i pošteno. Pred nama su veliki izazovi  i naša je zadaća da nadziremo provedbu izbora i radimo stručno i pošteno. Vjerujem da smo svi tome dorasli. Vama, koji ćete se ostati baviti izvršnom vlašću i politikom, želimo sreće i uspjeha, a birači su ti koji drže ključ i koji će izabrati one najbolje koji će voditi našu zemlju u pravom smjeru - istaknuo je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.