To je to što me zanima!

Čović o postupku premijera Plenkovića: 'Poslao je poruku'

Plenković je pojasnio da nije riječ o nepoštivanju Bosne i Hercegovine, već da Komšić nije biran glasovima Hrvata
Vidi originalni članak

Ne mislim da je premijer Plenković izbjegao susret s Komšićem. On je poslao vrlo jasnu poruku legitimnosti članova Predsjedništva. Mi, naime, imamo dva bošnjačka člana Predsjedništva. O tome sam danas govorio i pred predsjednikom Europske komisije premijerom Rutteom i naravno pred Andrejem i to je bila odlična prigoda jer jedan od naših uvjeta, od četrnaest onih koji nam trebaju da bi otvorili vrata EU, je izborni zakon. I nema veće ugroze integriteta izbornog procesa kad netko zloupotrijebi takav glas, rekao je predsjednikom HDZ-a Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem o europskoj budućnosti BiH, mogućim sankcijama, kao i potezima premijera Plenkovića za Danas.hr.

Čović smatra kako će ovaj potez ojačati  odnose BiH i Hrvatske.

KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI Bio je europska uzdanica, a sada ga nazivaju 'Führerom'. Kako se Plenkoviću to dogodilo?

- Ne, štoviše, mislim da će ga snažno ojačati jer ovo što radi gospodin Andrej Plenković ima apsolutnu potporu u Bosni i Hercegovini - kaže.

Aktualna tema je i mogući pregovori BIH oko ulaska u Europsku uniju.

- Bio sam sudionik jedan od ovih pet zadnjih razgovora gdje smo upravo napravili plan i sad su nam precizno dali što od nas se očekuje. Optimističan sam. Moramo puno toga napraviti u kratkom vremenu i biti vjerodostojni. Nažalost, mi smo dosad vični nešto dogovoriti pa sutra promijeniti svoj stav, ali privedeno je sve kraju i bio bi veliki luksuz ili avantura ne dobiti ovo otvaranje pregovora. - kaže Čović.

SUSRET U BANSKIM DVORIMA VIDEO Plenković o suradnji s Nizozemskom: 'Naši projekti i ulaganja su jako ohrabrujući'

Na putu u Europsku uniju, mnogi Dodika smatraju smetnjom.

- Ne da je on smetnja na tom putu, on je bio domaćin zadnjeg sastanka i bio najkonstruktivniji da usvojimo sve, i proračun i Zakon o sukobu interesa i Zakon o sprečavanju pranja novca, terorizma i da ne nabrajam sve druge zakone. Mislim da je on bio do kraja konstruktivan. E sad, zato sam rekao vremenski okvir, to će sve vrijediti mjesec ili dva dana. Pa će ako mi dobijemo ovaj pregovarački proces, onda smo to i završili. Ne želim razmišljati što će biti ako ga ne dobijemo - nastavlja Čović.

Jedno pismo javnosti najviše izazvalo kritika, to je pismo američkog državnog tajnika vezano za plinovod i Čovićeve odluke da sjedište bude u Mostaru.

KOMENTIRAO I BIJELI ŠTRAJK Andrej Plenković: 'Podigli smo plaće iznad očekivanja koja smo imali na početku mandata'

- Nismo mi nikakvu odluku donijeli. Mi smo napravili prijedlog Zakona o južnoj plinskoj interkonekciji i uputili ga u našu proceduru. On je danas u Vladi Federacije i ja sam uvjeren da će on proći parlamentarnu proceduru gdje se predviđa da uistinu imamo da BH Gas ne upravlja plinom u Hercegovini. Za nas je to strateški interes Hrvata u Bosni i Hercegovini i Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Treba povezati Dugopolje s Imotskim. Naravno i američke administracije i naravno da tu ima često šumova u komunikaciji i pokušaj zaštite nekih interesa. Ja vjerujem da ćemo mi u komunikaciji s njihovom administracijom ovdje naći adekvatno rješenje - kaže Čović.

 

Idi na 24sata

Komentari 6

  • Sasadm 24.01.2024.

    u BIH zive bosanci i hercehovci ,a ne Hrvati ,biti bosanac katolik neznaci biti HRVATHrvat zivi u Hrvatskoj ,a Bosanac u Bosni

  • sveinista 23.01.2024.

    Nadam se da ce sad bosanci i hercegovci napraviti bojkot i nece doci u HR na izbore i glasati za svoju krim.organizaciju. mozda i hoce opet jer neki posjete HR samo za izbore.

  • eva60 23.01.2024.

    Samo podsjetnik: Franjo Tuđman je svojevremeno govorio: Razgovarao bih i s vragom. Nadam se da nisam ništa prekoračila jer sam citirala

Komentiraj...
Vidi sve komentare