To je to što me zanima!

Crni scenarij američkog instituta predviđa nam 1500 mrtvih od korone početkom listopada

I na početku pandemije crne prognoze su nam predviđale velik broj zaraženih i umrlih, no reakcija zdravstvenog sustava i građana rezultirala je time da danas imamo 2149 zaraženih i 107 umrlih
Vidi originalni članak

Činilo se kao da je sve gotovo i da je korona iza nas, no proteklih nekoliko dana pokazali su da je virus itekako tu i opet smo došli na rekordne razine rasta broja novooboljelih.

Ti podaci značajno utječu i na nove projekcije broja zaraženih i umrlih za sljedećih nekoliko mjeseci. Njih je objavio neovisni istraživački centar Institut za zdravstvenu metriku i evaluaciju (IHME) sa Sveučilišta Washington. 

Prema njihovim podacima, nastave li se ovakvi trendovi i u jesen, 1. listopada mogli bi imati 1498 umrlih od korona virusa. Ista projekcija navodi da bi mogli imati i gotovo 3000 oboljelih na dan.

Trenutne najgore projekcije temelje se na podacima od srijede, a po njima bi mogli početkom kolovoza imati značajan skok na više od 1800 oboljelih dnevno i gotovo sedam mrtvih svakog dana. U rujnu bi to skočilo na 23 mrtvih u danu, a krajem istog mjeseca trebali bi čak 240 respiratora.

Naravno, ovo je najgori scenarij, koji ne uzima u obzir navode stručnjaka koji ovih dana ističu mogućnost da je virus oslabio.

Isto tako, HZJZ procjenjuje da od gripe godišnje umire i do 500 ljudi u Hrvatskoj, ali da samo manji broj bude službeno prijavljen. Vjerojatno nije realno i da će ovaj broj smrti zbog COVID-19 biti službeni broj na kraju epidemije.

Idi na 24sata

Komentari 85

  • barba1 26.06.2020.

    Američki institut, ne mogu sebi prognozirat a kamoli nama, luk i voda, bajke od prognoza.

  • gvagec 26.06.2020.

    Biti viđen na 'špici' u kafiću, biti viđen na tenis korona partiju, putovanja u 'bratski' Kosovo. Ne pridržavati se svih dosada upozorenja to je cijena. Za to nijekriv nitko nego MI sami mentalitet itd ..........................................

  • Usora1 26.06.2020.

    bokca ti bit' ce bas ono gadno, kako nas ovi "sveznajuci" ameri bombardiraju sa svojim predvidjanjima ima da pokrepamo od straha, nestasice, besparice i gladi. naravno, sve ce se pribrojiti koroni....

Komentiraj...
Vidi sve komentare