To je to što me zanima!

Crvena uzbuna na Islandu: Vulkan se ponovno probudio

Više od 1100 potresa uzrokovalo je erupciju vulkana Bardabunga. Moguć je zastoj u zračnom prometu. Iako za sada nema opasnosti, čeka se daljnji razvoj situacije
Vidi originalni članak

Vulkan Bardabunga na Islandu eruptirao je u četvrtak navečer, ali trenutno nije opasan za zračni promet zbog male količine pepela u oblacima. No,  ukoliko se koncentracija pepela poveća, osim za zračni promet, ona bi mogla postati opasna i za svjetsku klimu. 

Nastavak erupcije je neizbježan

Islandski meteorološki ured je, pak, izdao crvenu uzbunu što ukazuje da je nastavak erupcije neizbježan i potencijalno predstavlja opasnost za zračni promet. Ured u Velikoj Britaniji za sada nije detektirao nikakvu opasnost za Europu.

Website Bardabunga vulkana prenosi kako je erupcija počela u 00.02 sati u petak, te da su ponosni kako su uspjeli pomoću web camera snimiti veličanstvene slike početka erupcije. Erupcija nije dugo trajala, već u 2.40 sati aktivnost vulkana se počela postupno smanjivati.

Novi tip erupcije: Nema toliko pepela u zraku

Dan prije zabilježeno je više od 1100 potresa u blizini vulkana koji su mogli naslutiti da se priroda ponovno budi na Islandu. Kod Bardabunga je zabilježen jedan novi tip erupcije kod kojeg lava odlazi natrag u tlo, i nije popraćen velikom eksplozijom pepela u zraku. 

Na nedavnom letu iznad vulkana znanstvenici su došli do zaključka da bi se magma i led u jednom trenutku mogli spojiti što bi moglo dovesti do velike eksplozije.

Naime, spoj lave i tankog leda je 1783. godine doveo je do velike ekspolozije na vulkanu Laki gdje su tijekom erupcije izbačene čestice koje su izazvale zahlađenje tla. 

Erupcije iz 2010. i 2011. izazvala kaos u zračnom prometu

Podsjetimo, erupcija vulkana Eyjafjallajokull je 2010. godine onemogućila zračni promet za 100.000 letova za Europu, a samo godinu kasnije erupcija 2011. Grimsvoton je opet uzrokovala kaos u zraku.  

Idi na 24sata

Komentari 7

  • JonathanLivingstone_1 01.09.2014.

    A ne znam, meni to sve djeluje malo medijski prenapuhano. Gledao sam malo filmiće na netu, to je više pezdec nego prdac. Cjela ta prića mi djeluje kao farmanje klikova, jer tamo se ne događa ništa spektakularno. Malo se dimi a u blizini nema nekog ozbiljnog naselja, da nema portala ne bi bilo ni senzacije.

  • Grab_1 29.08.2014.

    Neka ubace koju tabletu za spavanje u vulkan da vidiš kako će opet zaspati, a onda kad se opet probudi samo urokat još tableta za spavanje !!!

  • jdn 29.08.2014.

    ja cu vlakom kuci iz EU

Komentiraj...
Vidi sve komentare