To je to što me zanima!

Crveno i Modro jezero postaju 2020. Geo park UNESCO-a

Osim toga, kako nam je rekao Kolovrat, započet će i pripremne radnje za izgradnju istraživačko-posjetiteljskog centra koji bi sadržavao  izložbeno-muzejski postav, istraživački centar, rescue centar za čovječju ribicu...
Vidi originalni članak

"Ako bude sve po planu 2020. godine imotska jezera Crveno i Modro jezero trebala bi biti proglašena UNESCO Geo parkom. Postoje realne mogućnosti da ovo područje od nekih šezdesetak kvadratnih metara bude UNESCO brend već za dvije godine", rekao nam je Luka Kolovrat direktor Turističke zajednice grada Imotskog.

Osim toga, kako nam je rekao Kolovrat, započet će i pripremne radnje za izgradnju istraživačko-posjetiteljskog centra koji bi sadržavao  izložbeno-muzejski postav, istraživački centar, rescue centar za čovječju ribicu, visitor centar i mnoge druge znanstvene i istraživačke sadržaje.

Sve ovo dogovoreno je na sastanku kojem su uz predstavnike grada nazočili  Petra Kovač Konrad voditeljica projekta Geopark Imotska jezera, Dušan Jelić voditelj znanstvenog odbora, Roman Ozimec voditelj projekta istraživanja, Stipe Tutiš  iz Centar izvrsnosti Cerovačke špilje, Dalibor Jirkal Dinaric Hub te Ivan Gabelica ravnatelj JU More i krš.

Na sastanku se dogovarala  o ronilačko znanstvenoj  ekspediciji u Crvenom jezeru koja bi se trebalo organizirati u rujnu ove godine. Za razliku od prošlogodišnje organizacije gdje je cilj bio zaron do dna, ove godine naglasak bi bio na znanstvenim istraživanjima te ronjenju po stijenama i ulazak u vodoravne kanale. Ova ekspedicija bi bila uvod u trogodišnje ispitivanje i monitoring Crvenog jezera koje bi trebalo dati odgovore na sva pitanja iz domena geologije, speleologije, bioraznolikosti i genetike ovog krškog fenomena. Prije samog sastanka, obavljen je i redovni monitoring izvora Krčevca inače staništa čovječje ribice u koji su zaronili Petra Kovač Konrad i Dušan Jelić te su snimljene četiri čovječje ribice.

 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • purgerica prva 01.02.2018.

    A gdje nam je tu Ministarstvo kulture i veliki znalac iz područja zaštite kulturne baštine, pomoćnik Trupković? Bez njega ne prolazi niti jedna značajna konferencija UNESCO-a. Zašto ga ne spomenete, gdje je problem?

  • KingTITAN 01.02.2018.

    Da ako ih ovi naši ne zatruju kao i Plitvice

Komentiraj...
Vidi sve komentare