To je to što me zanima!

Cyber genijalci: Mladi, kreativni i vrlo blizu da postanu bogati

Ako imaš ideju, sve je moguće, kažu hrvatski “cyber genijalaci”, koji su svoje ili tuđe ideje uspjeli pretočiti u aplikaciju za mobitel, web-stranicu ili nešto treće
Vidi originalni članak

Ma joj, izvan sebe smo. Maloprije smo saznali da je jedna norveška firma s kojom surađujemo u nas odlučila investirati milijun i pol kuna. Nije nam to još potpuno sjelo, malo smo još u šoku, kroz smijeh je rekao Vedran Cindrić (24) iz Nove Gradiške, koji je sa Zagrepčanima Dunjom Lalić (26) i Darkom Blaževićem (27) prije dvije godine osnovao informatičku tvrtku Flip. Ova ambiciozna trojka samo je dio sve većeg broja hrvatskih “cyber genijalaca”, koji su svoje ili tuđe ideje uspjeli pretočiti u aplikaciju za mobitel, web-stranicu ili nešto treće. I pritom dobro zaraditi.

- Ključna je ideja. Evo, svatko od nas ih ima zapisano po desetak. Imamo zamisli, imamo volje za posao, ali nemamo - vremena. Jednostavno ne stignemo napraviti sve projekte, neke moramo odbiti, ali najvažnije je da ima posla - kaže Vedran.

On i Darko su po završetku studija na tehničkom veleučilištu skupili ušteđevinu koju su imali i odlučili pokrenuti biznis. Priključila im se i Dunja i stvar se malo-pomalo počela zahuktavati. Najveći dosadašnji projekt, iako ih je bilo mnogo, je iPhone aplikacija YouSpin.

Ona korisnicima omogućuje da snime osobu ili predmet, a softver će od snimke napraviti trodimenzionalni prikaz objekta. Dosad ju je skinulo oko 250.000 korisnika, koji snimke izmjenjuju, komentiraju i razmjenjuju na portalu youspin.co.

- Ideju YouSpina smo prodali i nekim drugim tvrtkama poput Helly Hansena. U njihovu on-line dućanu kupci robu mogu pregledati koristeći upravo naš sustav iz aplikacije YouSpin - objašnjava Darko, koji je u Flipu zadužen za vizualna rješenja. Vedran se najviše bavi programiranjem web-sadržaja, a Dunja izrađuje konačne aplikacije za iPhone. No ključne odluke donose zajedno.

Šest izuma hrvatskih "cyber genijalaca"

Farmeron -  Poljoprivrednicima omogućuje da do detalja prate razvoj, potrošnju, proizvodnju i prehranu svake životinje na farmi

Vinopad -  Omogućuje korisniku detaljno vođenje svih poslova u vinariji 

YouSpin -  Softver omogućuje korisniku da kamerom na mobitelu snimi osobu, predmet, auto ili kuću i potom kreira trodimenzionalni prikaz

ONCE Football - Revolucionarni sustav, uz tim nogometnih stručnjaka, do najsitnijih detalja analizira naručenu nogometnu utakmicu

Daily Income - Aplikacija pomaže u vođenju osobnih financija

Doodle Jump -   Prema mnogima, najbolja igra za iPhone

>>> Cijeli članak pročitajte u 24Expressu

Idi na 24sata

Komentari 15

  • labelwriter 18.10.2012.

    ma briga mene, ima moj babo para ka blata...:)

  • Nandy178 17.10.2012.

    Jako pohvalno, i mi smo na faksu imali projekt o stvaranju aplikacije za mobitel, nije lako...

  • CptNemo 17.10.2012.

    Btw, ako ikad želite postat bogati - onda nabaviš jednog ili dva vučjaka i dresiraš ih da tjeraju sve "medije" od tebe ;)

Komentiraj...
Vidi sve komentare