To je to što me zanima!

Da, treba s njima razgovarati o opasnim glupostima. Trebalo je početi prije deset godina

Problem se svodi na demoniziranje djece. A oni očito zaista ne razumiju koliko je strašno dovesti nečiji život u pitanje ulijevanjem dezinficijensa u nečiju vodu ili fizičkim napadom i prijetnjama. Ili - ne vide drugi izlaz?
Vidi originalni članak

Treba li kazniti učenike koji su nastavnici ulili dezinficijens u vodu? Treba. Posebno stoga što se radi o srednjoškolcima, dakle mladim ljudima koji bi već trebali moći procijeniti kakvu štetu može nanijeti njihovo ponašanje ili odluka. Treba li ih osuđivati, prozivati, nazivati brojnim strašnim nazivima - nipošto. I ministar Fuchs tu je u pravu - s ovim mladima treba prvenstveno razgovarati. Treba uzeti u obzir sve fiziološke, društvene, životne okolnosti u kojima se danas mladi nalaze, od činjenice da su u toj dobi skloni nerazumnim odlukama, da je kraj školske godine opterećene problemima, do toga da su djeca u posljednje dvije godine itekako prepuštena kaosu u kojem nitko ne želi preuzimati odgovornost ni zašto, pa ni za njih. Posebno ne u obrazovnom sustavu. Je li to opravdanje za ovu opasnu glupost? Nikako. Jednako kao što je neprihvatljivo ministrovo umanjivanje situacije izjavom da on kao toksikolog procjenjuje da nastavnica neće imati posljedica. A što da je bilo posljedica? Da se toj nastavnici zaista dogodilo nešto ozbiljno i da maloljetnici ostatak života moraju živjeti s činjenicom da su nekoga ozbiljno ozlijedili? Već godinama svjedočimo agresivnim ispadima školske djece, već od rane dobi. Vrlo često, pritom, roditelji ne znaju, ne vide, ne žele priznati da im već desetogodišnjaci psuju, napadaju, izazivaju, udaraju... Škole kubure s raznim programima, edukacijama, uglavnom uz pomoć udruga (koje se tako voli napadati da “sišu” državni novac), a istovremeno od te iste države ne dobivaju dovoljno stručnog osoblja, potpore itd. Znate li kad je usvojen Nacionalni plan prevencije nasilja u školama? Prije jedva dvije godine, krajem 2019., nakon štrajka prosvjetara. Znate li kako se provodi u vašoj školi? Da, uglavnom se ne zna ili ne provodi. Roditelji su neskloni suočavanju i suradnji jer se problem svodi na demoniziranje djece i proglašavanje onih kojima treba najveća zaštita - zločincima, huliganima (to čine i sami nastavnici), nasilnicima... A oni očito zaista ne razumiju koliko je strašno dovesti nečiji život u pitanje ulijevanjem dezinficijensa u nečiju vodu ili fizičkim napadom i prijetnjama. Ili - ne vide drugi izlaz? Istina nikad nije jednostavna. Da, s mladima treba razgovarati - ne im tek držati bukvice kad dođe do problema ili im puniti glave vašim osobnim ratovima. S mladima treba razgovarati stalno, a razgovarati znači i slušati ih. I trebalo je početi prije barem deset godina.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • crazy mind 16.06.2021.

    danas se o toj temi daleko vise pise/prica nego nekada. za one koji idealiziraju ona vremena: nekada si u centru Zagreba vrlo lako mogao doci u situaciju da kupis ciglu ili dobijes batine ako to nisi zelio uciniti. nekada nije bilo preporucljivo ici sam u neka periferna kina (Dubrava, Trnje itd). nekada smo bili pripadnici lokalne skvadre i povremeno smo organizirali borbe izmedu takovih grupa (bandi). vozili smo se na "pulferima" i u "sendvicima" tramvaja a imali smo pokaze. krali smo po prvim samoposlugama (namama) u Zagrebu, ne zbog nuzde nego zbog "frajerluka" (uglavnom cugu i slatkise. medutim nitko od roditelja nije dramio ako su te u kradi uhvatili (zaposlenici samoposluge) i "odgojno" djelovali. obicno u skladistu gdje bi ti poslovoda zalijepio par "odgojnih". pored toga uzeli su ti podatke i (obicno pred vikend) preko razglasa trgovine objavljivali: "dana tog i tog taj i taj je uhvacen kako krade u nasoj trgovini". naravno mame su plakale od "odusevljenja" kada bi (sa sujedama) dosle u veliki soping i cule kako ti objavljuju ime. tu je pocinjao i "kucni odgoj" 😁. tada je i "narodna milicija" odlucila stati na kraj huliganstvu. Zagrebom su kruzila civilna vozila puna "plavih drugova" u civilu i kada bi vidjeli na okupu grupu vecu od 3-4 decka lijepo bi izletili iz vozila i poceli djelovati "odgojnim palicama". bez price, bez pisanija, samo palicanje. u vrlo kratkom vremenu Zagreb je postao vrlo uljuden grad. ljudska prava su divna stvar ali......

  • ZEKO_10 16.06.2021.

    problem je kaj nema kazni za huligane, nekad dok smo imali državu takvi bi bili izbačeni iz škole, završili u nekoj popravnoj instituciji i bili bi opomena za sve druge. Danas imamo Flander koja bodućim kriminalcima pruža zaštitu gdje su i nasilnici zaštićeni bolje od ličkih medvjeda.

  • 16.06.2021.

    Sve je to kućni odgoj.Koliko god su teška vremena nema opravdanja da djecu neke stvari ne bi naučio.Na poslijetku većina polazi i vjeronauk i deset zapovjedi znamo svi.Ne možemo se dovijeka opravdavati političarima i glupostima oko nas.Mi smo ti koji bi trebali postaviti granicu...

Komentiraj...
Vidi sve komentare