To je to što me zanima!

Da Vincijev kod? Mona Lisa u oku skriva tajne brojeve i slova

Talijanski znanstvenici su pomoću moderne tehnologije otkrili simbole u šarenici Mona Lisinog oka. Neki smatraju da je to zapravo dio stvarnog "Da Vincijevog koda"
Vidi originalni članak

Njezin osmjeh oduvijek je bio enigma, no Mona Lisa se sada našla u središtu nove misterije nakon što su stručnjaci u nedjelju uočili nešto u njezinom oku. U tamnim bojama šarenice kriju se sitni brojevi i slova, a tamo ih je vjerojatno postavio Leonardo da Vinci. Tajnu Mona Lisinog oka povjesničari su otkrili zahvaljujući modernoj tehnologiji koja omogućava velika povećanja. Neki smatraju da su jedva uočljiva slova i brojevi zapravo dio stvarnog "Da Vincijevog koda", o kojem je pisao Dan Brown u istoimenom bestselleru.

Predsjednik talijanskog Nacionalnog odbora za kulturnu baštinu, Silvano Vinceti kazao je kako simboli nisu vidljivi golim okom, no pod povećalom ih se jasno može vidjeti.

- U desnom oku se vide slova LV, što bi mogli biti Da Vincijevi inicijali, dok u lijevom oku postoje simboli koje ne možemo definirati. Čini se da se radi o slovima CE, a moglo bi biti i CB. U pozadini se vidi broj 72, no može biti i slovo L umjesto 7. Budući da je slika stara 500 godina, više nije oštra i čista kao pravog dana kada je naslikana - objasnio je Vinceti.

Istraživanje je započelo nakon što je jedan član Odbora u antikvarijatu nabavio rijetku knjigu u kojoj autor piše o simbolima u Mona Lisinom oku. Silvano Vinceti uvjeren je da je Da Vinci stavio poseban naglasak upravo na tu sliku jer ju je pred kraj života svugdje nosio sa sobom.

- Znamo da je u svojim djelima često ostavljao simbole. Tko zna, možda je u slici ostavio ljubavnu poruku - kaže Vinceti, koji traži dopuštenje za ekshumacijom Da Vincijeva tijela iz kapelice Svetog Huberta u Francuskoj. On i njegov tim znanstvenika žele rekonstruirati Da Vincijevo lice kako bi otkrili je li Mona Lisa zapravo njegov autoportret, piše Daily Mail.

Idi na 24sata

Komentari 41

  • KristijanPrascevic 01.07.2014.

    Da Vinci je bio peder ! Izmesajte slova i dobijte Mon Salai,( MOJ DJAVOLAK) i ovo nije zena vec je muskarac prerusen u zenu..

  • TeaJuričić 17.02.2011.

    Ako se bolje zagledate u oko,sa povećalom!! ; vidjet ćete da su u oku neke oči,kažem van,isto tako na ovoj crti koja je "V" kao,vidim nečije lice... ali ljudi,ljudsko oko može razabrati milijun sitnih detalja,ali isto tako kad se previše zagledate vidite stvari koje vam se samo čine da su takve kakve jesu.... :))

  • user_49141 14.12.2010.

    Moraju i ti znanstvenici zaraditi plaću, ovo će im biti bonus.

Komentiraj...
Vidi sve komentare