Obavijesti

News

Komentari 41

Da Vincijev kod? Mona Lisa u oku skriva tajne brojeve i slova

Da Vincijev kod? Mona Lisa u oku skriva tajne brojeve i slova
3

Talijanski znanstvenici su pomoću moderne tehnologije otkrili simbole u šarenici Mona Lisinog oka. Neki smatraju da je to zapravo dio stvarnog "Da Vincijevog koda"

VIDEO

Njezin osmjeh oduvijek je bio enigma, no Mona Lisa se sada našla u središtu nove misterije nakon što su stručnjaci u nedjelju uočili nešto u njezinom oku. U tamnim bojama šarenice kriju se sitni brojevi i slova, a tamo ih je vjerojatno postavio Leonardo da Vinci. Tajnu Mona Lisinog oka povjesničari su otkrili zahvaljujući modernoj tehnologiji koja omogućava velika povećanja. Neki smatraju da su jedva uočljiva slova i brojevi zapravo dio stvarnog "Da Vincijevog koda", o kojem je pisao Dan Brown u istoimenom bestselleru.

Predsjednik talijanskog Nacionalnog odbora za kulturnu baštinu, Silvano Vinceti kazao je kako simboli nisu vidljivi golim okom, no pod povećalom ih se jasno može vidjeti.

- U desnom oku se vide slova LV, što bi mogli biti Da Vincijevi inicijali, dok u lijevom oku postoje simboli koje ne možemo definirati. Čini se da se radi o slovima CE, a moglo bi biti i CB. U pozadini se vidi broj 72, no može biti i slovo L umjesto 7. Budući da je slika stara 500 godina, više nije oštra i čista kao pravog dana kada je naslikana - objasnio je Vinceti.

Istraživanje je započelo nakon što je jedan član Odbora u antikvarijatu nabavio rijetku knjigu u kojoj autor piše o simbolima u Mona Lisinom oku. Silvano Vinceti uvjeren je da je Da Vinci stavio poseban naglasak upravo na tu sliku jer ju je pred kraj života svugdje nosio sa sobom.

- Znamo da je u svojim djelima često ostavljao simbole. Tko zna, možda je u slici ostavio ljubavnu poruku - kaže Vinceti, koji traži dopuštenje za ekshumacijom Da Vincijeva tijela iz kapelice Svetog Huberta u Francuskoj. On i njegov tim znanstvenika žele rekonstruirati Da Vincijevo lice kako bi otkrili je li Mona Lisa zapravo njegov autoportret, piše Daily Mail.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca