To je to što me zanima!

Dalmaciju 'progutao' saharski pijesak: 'Nije se moglo disati, pijesak se osjetio i u ustima!'

O intenzitetu pojave najbolje govori podatak da je tijekom dana na službenoj DHMZ postaji na Lastovu zabilježena vidljivost od svega 200 metara, sve zbog prašine pustinjskog podrijetla
Vidi originalni članak

U Splitu je cijeli dan bio zagađen zrak. Predio Kaštela i Klisa bio je doslovno zameten iako je stalno puhalo. Nikad ovako nije bilo, jedva dišem. Ništa nisam vidio ni čuo na portalima ili radio stanicama u smislu upozorenja. Radim inače u srednjoj školi, svi su se žalili na probleme s disanjem i pijeskom u ustima, ispričao nam je čitatelj iz Splita, kojeg je zameo saharski pijesak.

Pogledajte video:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ogromne količine saharskog pijeska i prašine preplavile su ne samo dio Sredozemlje nego i Europe. Do ove pojave je došlo jer je sredozemna ciklona sa svoje prednje strane "usisala" zračnu masu koja se nalazila nad Saharom te je nošena snažnim južnim vjetrovima donijela do našeg područja, pa i znatno šire, piše Dalmacija danas.

O intenzitetu pojave najbolje govori podatak da je tijekom dana na službenoj DHMZ postaji na Lastovu zabilježena vidljivost od svega 200 metara, sve zbog prašine pustinjskog podrijetla. Današnja količina saharskog pijeska je među najintenzivnijima u posljednjih desetak godina.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • NU 28.03.2024.

    Postoji li mogućnost da se ta pustinjska prašina nekako nataloži u spremnicima aviona pa kad nadlijeću Hrvatsku da im se zbog brzine leta počne ispuštati?

  • mir u remetincu 28.03.2024.

    moraju metali iz neba nekad i pasti dole,kaj ne?

  • baja88a 28.03.2024.

    Ravnozemljši kažu da prljava saharska kiša i pijesak ne postoje nego da nas netko prska sa nečim iz aviona🙄

Komentiraj...
Vidi sve komentare