To je to što me zanima!

Dalmatinski New Deal: Sad će graditi mostove, zračne luke...

Otkrivamo novi plan investicija Grčića koji bi trebao preporoditi jug zemlje. Najveći optimist u Vladi razmahao se planovima, ali kao da je zaboravio središnju Hrvatsku
Vidi originalni članak

Iako se ovih dana zbog Zakona o strateškim investicijama našao pred zidom, potpredsjednik Vlade za investicije i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić i dalje je optimist kad su u pitanju investicije u Hrvatskoj. Štoviše, dok ga neki nazivaju “Vladinim misterom optimizma bez pokrića” i ministrom koji će uvijek naći “kapljicu dobrog u lokvi lošeg”, on za sebe kaže da je optimist s pokrićem. Da nije, dodaje, ne bi ni bio u ovoj Vladi.

- Moja poruka je vrlo jasna: ljudi u vlasti, lokalnoj i državnoj, moraju biti optimisti, inače je bolje da odu. Nezamislivo je da netko dođe na položaj ministra i kaže: ‘Ljudi, sve je loše, neće biti bolje niti ja mogu išta napraviti’ - rekao je nedavno potpredsjednik Vlade. Tvrdi da se u prošle dvije godine napravilo puno toga, ali u tišini. A plodovi tog rada trebali bi se vidjeti već u ovoj godini, odnosno neki su već i sad vidljivi. Naime, izvoz je porastao 13 posto, polako, ali sigurno raste i promet u trgovini, a u prvoj polovici 2014. broj izdanih dozvola po vrijednosti projekata veći je 30 posto nego prethodne godine. Osim toga, od 1. srpnja 2013., dakle ulaskom u EU, Hrvatska je povukla 584,2 milijuna eura, a u EU proračun je uplatila 565,5 milijuna eura. Prema tome, ističu u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, pozitivna razlika iznosi 18,7 milijuna eura.

Vlada je, kaže Grčić, pokrenula i niz projekata koji bi gospodarsku situaciju trebali još više popraviti. Kao primjer posebno navodi projekte u Dalmaciji vrijedne više od 400 milijuna eura koji će se sufinancirati iz EU fondova, kao i one koji se pripremaju za financiranje iz EU fondova.

Tu je u prvom redu gradnja Pelješkog mosta i pristupnih cesta. 

>>> Više pročitajte u Expressu...

Idi na 24sata

Komentari 54

  • leoirex 02.09.2014.

    Samo mu nedostaje šubara s kokardom na glavi, onda bi bilo realnije da i dalje laže i zavarava hrvatski narod.

  • sumnjičav 02.09.2014.

    Najveće njegovo dostignuće bi bila izgradnja pasje kućice. Sve drugo je previše. Najstrašnije je da će ovaj ministar, oličenje nesposobnosti, kasnije ponovo podučavati studente ekonomije. Pa neka im je sa srećom.

  • roki10 02.09.2014.

    Stvarno ovo je najveći bezobrazluk koji sam ikad čuo,taj idiot nas Omaložav , Podcjenjuje i što bi Zagorac rekel pravi nas bedacima, i daj će sutra predavat Studentima, sramota za Hrvatsku!

Komentiraj...
Vidi sve komentare