To je to što me zanima!

Damir Trut: 'Trgovcima će biti teško, ali svi se prilagođavamo'

Teško je propisati sve elemente, za svaku trgovinu, prostor i lokal. Bitno je da se prostori vode tako da ne bude previše kupaca, da se drže mjera socijalnog razmaka, da se sve dezinficira, kaže Trut
Vidi originalni članak

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova i zamjenik načelnika Nacionalnog stožera civilne zaštite Damir Trut za Dnevnik N1 govorio je o popuštanju mjera koje slijedi, a kako kaže, vodit će se uputama HZJZ-a, prenosi N1. 

- Oko 6-7 dana je vrijeme u kojem se mogu vidjeti rezultati, tako smo i mjere stavljali u tri etape po sedam dana, da bi mogli pratiti, te ako dođe do negativnosti možemo reagirati prema svemu što se bude analiziralo - kaže Trut.

Razumije da su trgovci sada možda zbunjeni mjerama koje će se morati poštivati, ali tvrdi da se svi privikavaju na novi način života.

- Vjerujem da su trgovci zbunjeni, svi se privikavamo, učimo nove načine života i poslovanja, a mjere su tu zbog građana, i svih nas - da se zaštitimo. Teško je propisati sve elemente, za svaku trgovinu, prostor i lokal. Bitno je da se prostori vode tako da ne bude previše kupaca, da se drže mjera socijalnog razmaka, da se sve dezinficira, to je bitno. Svi odgovorni, u ovom slučaju državni inspektorat, pripadnici civilne zaštite, policija, oni su na terenu i nadziru objekte koje rade. Nadzor se svakodnevno radi i tako će se i nastaviti - kaže. 

- Vjerujem da će svi koji će sutra otvoriti lokale primijeniti sve preporuke koje je HZJZ dao. To je zbog svih nas, da budemo zdravi - rekao je Trut.

Na upit kako će se odvijati mise, kazao je kako će o tome biti odlučeno.

- Crkva i trgovina nisu isto, trgovina je radila sve vrijeme, a crkva ne, i trgovina se otvara u prvom momentu, a crkva ne. Moramo misliti na potrebe svih građana, a u crkvu idu samo vjernici. Pozivam sve da se pridržavaju mjera, ali i one iz najugroženijih skupina da svoje vjerničke potrebe upražnjavaju na drugi način - kaže. 

- Sve preporuke idu od temeljnog elementa da između ljudi postoji razmak, da sve bude dezinficirano, da crkve koje mogu otvore vrata i prozire, drže mise na otvorenom... Ima različitih mogućnosti kako se mise mogu provoditi - rekao je Damir Trut. 

Idi na 24sata

Komentari 35

  • komilica 27.04.2020.

    Nemojte ništa definirati, tako da bi mogli izmišljati i kažnjavati.

  • maxim m 26.04.2020.

    koji je sad ovi...trut...

  • x00x 26.04.2020.

    jel se prilagodio i onaj iz HUPa s otpremninom???

Komentiraj...
Vidi sve komentare