To je to što me zanima!

Dan državnosti u Srbiji: Stotine prosvjednika na ulicama

Srbija u utorak obilježava Dan državnosti, kasnije popodne očekuje se raspisivanje izvanrednih parlamentarnih i izbora za grad Beograd, te nekoliko lokalnih uprava
Vidi originalni članak

Uoči ceremonije dodjele državnih priznanja u Palači Srbija stotine ekoloških aktivista i građana blokiralo je dva okolna bulevara.

Prosvjednici, koji zahtijevaju donošenje zakona kojim bi se potpuno zabranila istraživanja i rudarenja litija i bora na cijelom teritoriju Srbije, poručili su da svojim akcijama "brane i državu i ustav", poručivši predsjedniku Aleksandru Vučiću da ga smatraju "nedostojnim svoje dužnosti".

Blokade dva novobeogradska bulevara protječu uglavnom mirno, uz manje incidente i povremena naguravanja s korodonima policije, koji prosvjednicima ne dopuštaju prilaz Palači Srbija, gdje Vučić u povodu Dana državnosti dodjeljuje priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

SRBIJA Ekološki prosvjed aktivista u šatorima ispred Vučićeva ureda

Prosvjednici, među kojima su i deseci mještana s područja Jadra u zapadnoj Srbiji, gdje se planira rudarenje litija, proveli su prethodnih pet dana u improviziranom kampu u parku ispred sjedišta predsjednika Republike pokušavajući pritiskom ishoditi donošenje zakona prije raspuštanja državnog parlamenta.

Skupština Srbije danas će službeno biti raspuštena i radit će u tehničkom mandatu, a kasnije popodne predsjednik Aleksandar Vučić raspisat će izvanredne parlamentarne izbore za 3. travnja.

INDEKS ZA 2021. Istraživanje: Srbija u kategoriji "nepotpunih demokracija"

Za isti dan izbore za vijećnike Skupštine Beograda, te nekoliko lokalnih uprava tijekom popodneva raspisat će predsjednik Skupštine Ivica Dačić.

Središnja proslava Dana državnosti održana je u Orašcu, gdje je 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak protiv otomanske imperije, a 15. veljače vezan je i uz donošenje prvog modernog ustava Srbije na današnji dan 1835. godine.

Središnju proslavu predvodila je premijerka Ana Brnabić s ministrima, poručivši da je na današnji prije dva stoljeća Srbija odlučila osloboditi se ropstva i vratiti se na političku mapu Europe.

JAČANJE SUDSKE VLASTI Vučić: Više od 60 posto građana je glasalo za izmjene Ustava

Proslavi dana državnosti nazočio i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, što je bilo razlogom da s ceremonije izostanu veleposlanici zapadnih zemalja uz obrazloženje da je Dodik pod sankcijama Zapada.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Piver 16.02.2022.

    Koga briga?

  • 15.02.2022.

    Zar i srbija ima Dan državnosti? Oni su se borili za državu "velika srbija" a ne onu koju slave.

Komentiraj...
Vidi sve komentare