To je to što me zanima!

Dan kad je otišao Ćaća: Datum kad se dogodilo tako puno toga

Na današnji dan Ivo Sanader dao je ostavku, Hrvatska je postala članica EU, započela je ratna operacija u kojoj je u ratu deblokiran Dubrovnik, započela je najkrvavija bitka u povijesti SAD-a...
Vidi originalni članak

Iznenađujuće velik broj događaja i obljetnica iz područja društava politike i kulture i to ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu, obilježava se na današnji dan 1. srpnja

Tako je tog datuma 2009. godine bivši premijer Ivo Sanader na izvanrednoj konferenciji za novinare objavio kako podnosi ostavku na mjesto premijera i predsjednika HDZ-a. Naslijedila ga je Jadranka Kosor koja baš 1. srpnja slavi rođendan.

Četiri godine nakon Sanaderove ostavke Hrvatska je nakon deset godina čekanja postala punopravnom članicom Europske Unije.
Naime, Hrvatska je podnijela zahtjev za punopravno članstvo 21. veljače 2003. godine, a službeni status kandidata za članstvo u EU dobila je godinu dana kasnije. 

Jedna od najvažnijih operacija HV-a 'Tigar' kojom je izvršena potpuna deblokada Dubrovnika počela je 1. srpnja 1992. godine, a u američkoj povijesti je također taj datum važan jer je tada počela bitka kod Gettysburga jedna od najznačajnijih i najkrvavijih u Američkom građanskom ratu i u povijesti SAD-a.

Na taj datum 1921. na tajnom sastanku u Šangaju osnovana je Komunistička partija Kine koja je sa preko 87 milijuna članova do 2015. danas druga najmasovnija politička partija u svijetu.

Od svjetski poznatih osoba na današnji dan je rođena tragično preminula britanska princeza Diana (1961.) a umro je slavni hollywoodski glumac Marlon Brando (2004.) Također, rođena je glumica iz zlatnog doba Hollywooda Olivia de Havilland, pjevačice Debbie Harry, redatelj Sydney Pollack, Estée Lauder, osnivačica slavne kozmetičke kuće te atletičar Carl Lewis.

Jean Michel Nicolier, francuski dragovoljac Domovinskog rata i vukovarski branitelj rođen je 1. srpnja 1966. godine

Osim Jadranke Kosor, od hrvatskih javnih ličnosti rođeni su Oliver Mlakar, Hloverka Novak Srzić, Tatjana Matejaš Tajči.

Idi na 24sata

Komentari 46

  • Narodni glas 01.07.2017.

    Eto nam još jednog praznika kojeg moženo vezati

  • 01.07.2017.

    Nedajte se tim purgerima izrabljivati , dvije mame razgovaraju u Splitu , kaze jedna , tvoj sin moze lipo da se komoda kod mene i kupa u moru , a moj ce godinu dana za to da stanuje kod tebe u Zagrebu .

  • Lala1808 01.07.2017.

    nek ode da se više nikad ne vrati i ponovi nismo ni mi vesla sisali da mu vjerujemo što je hipo,planinska ima on mnogo toga

Komentiraj...
Vidi sve komentare