To je to što me zanima!

"Dan pobjede nad fašizmom": Josipović i Bandić na Mirogoju

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Iako je rat službeno završio kapitulacijom Japana u svim zemljama Europe 9. svibanj se obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom. Poginulo je 50 milijuna ljudi
Vidi originalni članak

Na današnji dan, 9. svibnja 1945. godine Njemačka je potpisala bezuvjetnu kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu. Iako je rat službeno završio kapitulacijom Japana u svim zemljama Europe 9. svibanj se obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom.

U Drugom svjetskom ratu je živote izgubilo više od 50 milijuna ljudi.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Josipović: Sjećamo se i žrtava Domovinskog rata

Povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, 69. obljetnice oslobođenja Zagreba i 70. obljetnice Trećeg zasjedanja ZAVNOH-a, predsjednik Ivo Josipović položio je vijence i zapalio svijeće kod spomenika Zid boli, na grobu Narodnih heroja i kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja na Mirogoju.

Predsjednik Ivo Josipović izjavio je kako je želio odati počast svima onima koji su pridonijeli da 9. svibnja doista bude Dan pobjede nad fašizmom i nacizmom, najvećim strahotama s kojima se čovječanstvo suočilo.

- Mi smo se 90'-tih također suočili sa zlom i agresijom i upravo zato danas na Dan pobjede sjećamo se i žrtava Domovinskog rata - rekao je predsjednik.

- Dan Europe je veliki dan za čovječanstvo, pobijeđeno je zlo, otvorena je nova stranica u razvoju čovječanstva i nadam se da će europski duh i duh pobjede i dalje biti živ među nama i da ćemo našu Europu i Hrvatsku graditi na slobodarskim i idejama antifašizma - poručio je Josipović.

Vijence položio i Bandić

Vijence na Mirogoju položilo je i izaslanstvo Grada Zagreba predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem .

- Dobro je da se to obilježava i da se više nikada ne ponovi i nikada ne zaboravi. Hvala svima koji obilježavaju te dane. Ponosni smo što smo bili sudionici antifašističke koalicije, naši očevi, stričevi i djedovi, i pridonijeli otporu i slomu nacifašizma - rekao je gradonačelnik Bandić.


Idi na 24sata

Komentari 413

  • general55 10.05.2014.

    Slava svima osim komunistima ,hala USTA*AMA

  • tižu 10.05.2014.

    Bolesnici svih zemalja ujedinite se!

  • NEOPISIVO 10.05.2014.

    Od 50 milijuna ubijenih u II svj. ratu ne znam koliko je ubijeno na prostorima bivše Jugoslavije. Iz mojih saznanja znaju se omjeri. Kao ubice prvi su partizani sa 50%, drugi su ustaše sa 20%, Njemci i Talijani 10%, četnici 10% i ostali 10%.

Komentiraj...
Vidi sve komentare