To je to što me zanima!

Davala im je smrtonosne doze: Skrivila je smrt čak 833 ljudi!

Engleska: Istraga je trajala četiri godine i stajala 13 milijuna funti, a njome je obuhvaćeno više od 800 smrtnih slučajeva pacijenata umirovljene doktorice opće prakse
Vidi originalni članak

Umirovljena liječnica opće prakse ovoga bi tjedna trebala biti proglašena odgovornom za smrti na stotine svojih pacijenata.

Dr. Jane Barton (69) je optužena da je u razdoblju od 1988. do 2000, godine, dok je radila u britanskoj bolnici Gosport War Memorial Hospital, svojim starijim pacijentima propisivala smrtonosne doze lijekova protiv bolova.

Nakon što su pojedine istrage o smrti pacijenata ostavile dosta 'otvorenih pitanja' i dovela do optužbi o zataškavanju, državna je komisija otvorila istragu i pregledala 883 smrtna lista koje je Barton potpisala.

Velike količine diamorfina

Iako je dr. Barton u fokusu, ispitivanja su obuhvatila ne samo njezine postupke nego i postupanja drugih zdravstvenih djelatnika. 

Provođenje istrage stajalo je 13 milijuna funti i trajalo četiri godine, a izvještaj u nalazima istrage trebao bi biti objavljen u srijedu. 

Prema izvorima Timesa, osorna i bezosjećajna doktorica, skratila je živote stotinama pacijenata tako što im je propisivala velike doze diamorfina, odnosno farmaceutski proizvedenog heroina koji se, uz ostale primjene, kao lijek protiv bolova propisuje bolesnicima u palijativnoj skrbi.

Obitelji traže kriminalističku obradu

Rezultati istraga neće biti proslijeđene policiji, no tugujuće obitelji traže kriminalističku obradu dr. Barton, odnosno dr. Opijat, kako su je u britanski mediji već prozvali, ali i svih ostalih koji su radili po njezinim uputstvima.

Među njima je i obitelj bivšeg časnika u mornarici, Stana Carbyja, koji je preminuo samo 24 sata nakon dolaska u bolnicu. Carby je pretrpio seriju malih moždanih udara, a u bolnicu je zaprimljen na rehabilitaciju.

Niz sumnjivih podudarnosti

U kolovozu 1998. Gillian Mackenzie prijavila je policiji da je njezina majka Gladys primljena u bolnicu kako bi se oporavila od operacije kuka. I njezina je majka počela primati morfij prije nego što je naglo preminula, iako je u njezinoj medicinskoj dokumentaciji pisalo da pacijentica ne pokazuje znakove bolova, piše The Sun.

U još jednom sumnjivom slučaju, Robert Wilson (74) primljen je u bolnicu zbog slomljenog ramena. Njegov sin, koji je u međuvremenu preminuo od srčanog udara, za BBC je izjavio da je njegov otac odmah po dolasku u bolnicu pao u komu od koje se više nije oporavio.

Dori Graham (86) također tvrdi da je njezin muž Leonard ubijen.

- Len je rekao da ga ništa ne boli, ali svejedno su mu dali injekciju. Ja sam tamo sjedila. Umro je u roku od nekoliko minuta - izjavila je.

Nije htjela da pacijenti trpe bolove

Do 2008. godine, ukupno 92 obitelji počelo je postavljati pitanjima o smrti njihovih najbližih bolnici gdje je Barton radila. Sljedeće je godine pokrenuta istraga koja je otkrilada je opijati povezani sa smrti pet pacijenata, uključujući i Roberta Wilsona.

Iako je Opće medicinsko vijeće 2010. proglasilo Barton krivom za nekoliko slučajeva ozbiljnih povreda radnih dužnosti, nije dobila otkaz. Umjesto toga, otišla je u mirovinu

Upitana što očekuje od izvještaja u istrazi koji će ovoga tjedna biti objavljena, dr. Barton je izjavila: 'Ne znam što će biti u izvještaju, ali vjerujem da neće biti jako ugodno. Nisam nikad s medijima razgovarala o tome što se događalo i ne namjeravam sada početi.'

Dr. Barton je još 2010. na saslušanju pred Općim medicinskim vijećem izjavila da 'nije htjela da njezini pacijenti trpe bolove te da je uvijek radila u njihovom najboljem interesu'. 

 

Idi na 24sata

Komentari 17

  • 19.06.2018.

    Eutanazija iz humanih pobuda.;)

  • saitek1970 19.06.2018.

    kakav doktor opće prakse ona je izgleda specijalist i to jači...

  • 19.06.2018.

    Kod nas bi dobila godinu dana uvjetne uz mogućnost bijega.

Komentiraj...
Vidi sve komentare