To je to što me zanima!

Dešifrirali su pismo 'Okultista', kulta koji je špijunirao Masone

Okultisti su bili opsjednuti operacijama očiju i špijuniranjem Masona. Njihov rukopis kojeg su pronašli pisan je latinskim i grčkim pismom, a na njemačkom je jeziku
Vidi originalni članak

Švedski lingvisti sa Sveučilišta Uppsala dešifrirali su rukopis koji potječe iz sredine 18. stoljeća, a kojeg su napisali pripadnici kulta poznatog kao "Okultisti". Okultisti su bili opsjednuti operacijama očiju i špijuniranjem Masona, javlja The Local. Povjesničar Andreas Onnerfors sa Sveučilišta Lund kazao je kako su dešifrirani rukopisi pokrenuli lavinu pitanja o Masonima. Ističe kako je to "poljuljalo" sve teorije o njima.

Rukopis ima 105 stranica, a otkriven je u Berlinu krajem Hladnog rata. Potpuno je bio kodiran, a tek su ga nedavno cijelog uspjeli dešifrirati. Cijeli tekst napisan je latinskim i grčkim pismom te sadrži 90 različitih znakova. Potpuno su ga uspjeli dešifrirati kompjuterskim programom kojeg je programirao Kevin Knight iz SAD-a.

- U početku nismo znali niti koji jezik krećemo dešifrirati. Nakon mnogih eksperimenata, zaključili smo kako se radi o njemačkom jeziku - istaknuli su lingvisti iz Švedske. Dodaju kako su bili uzbuđeni nakon što su shvatili da su uspjeli dešifrirati prvih nekoliko stranica. 

- Neke informacije smo po prvi put vidjeli. Povjesničari vjeruju kako su tajni kultovi imali veliku ulogu u revolucijama tijekom protekla dva stoljeća. Ipak, sve još moramo završiti kako bi sa sigurnošću mogli reći o čemu se radi - kazali su lingvisti. Dodaju i kako je rukopis kojeg su pronašli sastavljen u tri dijela.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • M24 28.10.2011.

    Vidi, vidi, pa ja imam hrpu takvih istih stvari na tavanu kod bake. A imam i stripove Blek gjde je isto govora o nekom Okultisu.

  • deathsnipe11 28.10.2011.

    i sta pise .... hocete na reci!!!

  • ViktorijaTomšić 28.10.2011.

    latinično pismo, latinski je jezik.

Komentiraj...
Vidi sve komentare