To je to što me zanima!

Detalji isporuke F-16: Ukrajina će prve avione dobiti oko Nove godine. 'Prijelomni sporazum!'

Danska će isporučiti ukupno 19 mlažnjaka, a prvih šest Ukrajini bi trebalo biti isporučeno oko Nove godine. Zatim će ih se tijekom 2024. isporučiti osam te još pet 2025.
Vidi originalni članak

Nizozemska i Danska Ukrajini će poslati borbene zrakoplove F-16, a prve isporuke realizirat će se oko Nove godine, najavili su u nedjelju premijeri dviju zemalja članica NATO-a koje je posjetio ukrajinski predsjednik Volodímir Zelenski

Prvo je to stvarno obećanje o isporuci zrakoplova F-16 za ukrajinske oružane snage. Uslijedilo je nekoliko dana nakon što su Sjedinjene Države odobrile isporuku borbenih zrakoplova dviju zemalja. 

Zelenski je odluku nazvao "prijelomnim sporazumom", kazavši i da će zrakoplovi pomoći u jačanju ukrajinske protuzračne obrane, kao i protuofenzive protiv ruske invazije.

Danska će isporučiti ukupno 19 mlažnjaka, a prvih šest Ukrajini bi trebalo biti isporučeno oko Nove godine. Zatim će ih se tijekom 2024. isporučiti osam te još pet 2025., rekla je danska premijerka Mette Frederiksen.

- Znamo da je vaša sloboda i naša sloboda, a znamo i da vam treba više" oružja - rekla je Frederiksen na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj sa Zelenskijem u danskoj zračnoj bazi Skrydstrup.

- Stoga objavljujemo da Ukrajini doniramo 19 borbenih zrakoplova F-16.

ZELENSKI U EINDHOVENU Nizozemska i Danska obvezale se na isporuku F-16 Ukrajini: 'Prvo moraju ispuniti uvjete'

Nizozemska na raspolaganju ima ukupno 42 zrakoplova F-16, ali tek treba odlučiti hoće li svi biti donirani, kazao je u nedjelju nizozemski premijer Mark Rutte za vrijeme Zelenskijeva posjeta njegovoj zemlji.

Nizozemska i Danska zadnjih nekoliko mjeseci predvode međunarodne napore da se ukrajinski piloti uvježbaju za upravljanje zrakoplovima F-16 i da im se oni u konačnici i doniraju kako bi se Ukrajinci mogli suprotstaviti nadmoćnijim ruskim zračnim snagama.

- Glavno pitanje za Ukrajinu su zrakoplovi F-16 kako bismo zaštitili naš narod od ruskog terora. Sve smo jači - objavio je Zelenski ranije na Telegramu.

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov rekao je u subotu da je počela obuka ukrajinskih pilota za letenje zrakoplovima F-16, ali i dodao da će to potrajati barem šest mjeseci, a možda i dulje jer treba obučiti i inženjere i mehaničare.

Obuka će se odvijati u Danskoj i Rumunjskoj, rekli su dužnosnici koalicije 11 zemalja.

Ukrajina je prošli tjedan rekla da ne očekuje da će zrakoplove F-16 moći koristiti već ove jeseni ili zime.

VAŽAN POSJET Zelenski u Nizozemskoj traži zrakoplove F-16: 'Glavno pitanje za dobrobit ukrajinskog naroda'

Nizozemska bi mogla poslati zrakoplove F-16 Ukrajini jer njezine oružane snage prelaze na lovce F-35.

Zelenski je u subotu bio u posjetu Švedskoj, gdje je razgovarao o mogućnosti da dobije njihove zrakoplove Gripen.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • Joskin 21.08.2023.

    Brejking njuz kao i s Himarsima, Leopardima, Patriotim, Bradleyima…

  • Hvala NATO 1999 20.08.2023.

    Nadam se da će dobiti F-16 koji su sudjelovali u uništavanju agresorske vojske 1999. godine.

  • gojko ercegovac 20.08.2023.

    Za uzvrat dobivaju regiju Belgorod.nema nista besplatno.

Komentiraj...
Vidi sve komentare