To je to što me zanima!

Digao cijenu lijeka za AIDS za 5000%, a sada gubi milijune...

Nakon što je postao najomraženiji čovjek u SAD-u, Martin Shkreli doživljava poslovni krah i bilježi milijunske gubitke. U tri mjeseca ima 14,6 mil. dolara minusa
Vidi originalni članak

Martin Shkreli (32) je osnivač i direktor Turing Pharmaceuticalsa . Ranije ove godine njegova je tvrtka otkupila prava na proizvodnju lijeka za AIDS, a prva odluka koju je nakon toga donio bilo je povećanje cijena. Cijena lijeka koji je prije koštao oko 91 kunu po dozi povećana je na nevjerojatne 5062 kune po dozi.

Reakcija američke javnosti bila je nemilosrdna i to potpuno opravdano , a reagirala je čak i Hillary Clinton. Lijek je gotovo istu cijenu držao 62 godine, a novo poskupljenje za mnoge znači prestanak liječenja nužnog za preživljavanje.

Proizvodnja jedne doze stoji tek jedan američki dolar, a Shkreli je drastično poskupljenje od 730 dolara opravdao potrebom da se ostvari profit i ulaganjima u istraživanje novih i efektivnijih načina liječenja.

U isto vrijeme konkurentska je tvrtka na tržište izbacila svoj lijek protiv AIDS-a koji pacijente po dozi stoji manje od dolara, piše Metro .

Sve to dogodilo se u rujnu, a danas, dva mjeseca kasnije, Turing Pharmaceuticals bilježi milijunske gubitke.

Tvrtka je prijavila gubitak od 14,6 milijuna američkih dolara i to samo od srpnja do listopada ove godine . U cijeloj je godini, pak, izgubila gotovo 28 milijuna dolara.

No, u isto vrijeme, Martin Shkreli osobno financijski stoji bolje no ikad. Naime, upravo je postao glavni dioničar u tvrtki KaloBios Pharmaceuticals. Iako joj je prijetio raspad, dionice tvrtke porasle su za 700% u trenutku kada je objavljeno da je Shkreli postao dioničar, zaključuje Metro .

Idi na 24sata

Komentari 73

  • Navona 21.11.2015.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 6 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 1 laku opomenu i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • Mima1_1 21.11.2015.

    Sve što mu se dogodilo i što će mu se dogoditi - zaslužio je

  • user_95518 21.11.2015.

    Naci ce se vec neko pametan da ga opljacka ili napravi otmicu. Sto je i zasluzio. :-D

Komentiraj...
Vidi sve komentare