To je to što me zanima!

'Dignut ću tužbu jer invalidi ne mogu doći na izložbu o Tesli...'

Odvjetnik Damir Jelušić pokrenut će tužbu protiv Hrvatskog društva likovnih umjetnika, Real grupe i RH kao vlasnika Meštrovićevog paviljona jer se nisu pobrinuli da invalidi i teško pokretni imaju pristup izložbi
Vidi originalni članak

Odvjetnik Damir Jelušić odlučio je antidiskriminacijskim parnicama stati na kraj javnim institucijama koje ne poštuju propise o pristupačnosti građevina osobama s invalidnošću i teškoćama u kretanju.

Nakon spora protiv RH jer mu kao tetraplegičaru u invalidskim kolicima nije omogućen pristup riječkim sudovima, tužit će i sve odgovorne za izložbu o Nikoli Tesli "Mind from the Future" koja se već mjesecima održava u Meštrovićevom paviljonu u Zagrebu.

'MIND FROM THE FUTURE' Kolinda: Tesla bi bio ponosan; Bandić: On je bio kozmopolit...

Time Jelušić želi upozoriti sve organizatore sličnih kulturnih događanja da osobe s invalidnošću i slabijom pokretljivosti mogu ostvariti svoja prava i prisustvovati takvim događajima.

Parnicu će, sa zahtjevom za odštetu, pokrenuti protiv Hrvatskog društva likovnih umjetnika, Real grupe d.o.o. i Republike Hrvatske kao vlasnikom Meštrovićeva paviljona.

- S obzirom na to da sam i ja, od malih nogu, fasciniran Teslinim radom, s prijateljima sam htio doći u Zagreb i posjetiti izložbu. Srećom, prije polaska nazvao sam Meštrovićev paviljon i od meni nepoznate mlade osobe, raspitujući se o arhitektonskim barijerama, saznao da se na samom ulazu, u foajeu, nalazi barijera od šest stuba, kao i da se sama izložba odvija na galeriji do koje vode dva stubišta. Navedena osoba mi je rekla da imaju dvije osobe koje osobe s invalidnošću nose preko tih stuba, na što sam joj odgovorio da se mene ne može nositi jer moja kolica, sa mnom u njima, teže više od 200 kilograma. Uostalom, ne bih ni dopustio da me se nosi. Kao što svi drugi građani imaju pravo ući na izložbu, tako i ja imam pravo uvesti se na izložbu. I budem li se uvijek dao nositi, nikad se ništa neće promijeniti, već će se uvijek raditi linijom manjeg otpora. Smatram da je velika sramota da je jedna tako relevantna izložba, o jednom tako velikom geniju, održana u prostoru koji je za osobe s invalidnošću neprilagođen otprilike onoliko koliko su u vrijeme dok je živio Tesla bile neprilagođene za njih slične građevine - rekao je Jelušić za Večernji list.

'MIND FROM THE FUTURE' 'Pitanje je kakav bi danas bio svijet da nije bilo Nikole Tesle'

Za kraj se Jelušić upitao:

- Zar su pokraj svih zgrada morali izabrati baš tu koja nije prilagođena osobama s invalidnošću? - čudi se.

Nedavno je i Europski sud za ljudska prava dao za pravo osobama s invaliditetom da mogu odbiti asistenta i inzistirati na samostalnom kretanju.

HDLU i Real grupa nisu još uvijek odgovorila na na upite zašto izložba nije prilagođena osobama s invaliditetom.

Idi na 24sata

Komentari 20

  • 21.03.2018.

    kad su ostala samo stajaca mjesta

  • arwenn 21.03.2018.

    Podupirem! Treba tuziti !

  • belizagrebgrad 21.03.2018.

    Zar tesla nije auto ?

Komentiraj...
Vidi sve komentare