To je to što me zanima!

Diskriminacija: U vrtiću izvjesili imena debele djece

Velika Gorica: U vrtiću 'Ciciban' je danima visio popis s težinom djece. Uz težu djecu crvenim slovima je pisalo 'debljina’. Lista nije uklonjena
Vidi originalni članak

Medicinsko osoblje je prošlog ponedjeljka izmjerilo tjelesnu težinu djece u vrtiću Ciciban u Velikoj Gorici kraj Zagreba. Na oglasnoj ploči su izvjesili liste s njihovom težinom. Uz imena djece koja su teža od predviđenih granica za tu dob crvenim je slovima pisalo: debljina. Ministarstvo obrazovanja i sporta žurno je reagiralo na anonimnu dojavu šokiranog roditelja.
- Odmah sam zamolila ravnateljicu vrtića da skine liste. Nedopustive su i vrlo štetne za djecu te krše tajnost podataka djece - rekla je Marija Ivanković iz Ministarstva. Zdravstvena voditeljica vrtića Biserka Koceli kaže kako ne smatra da liste diskriminiraju djecu.
Popis služi, tvrdi Koceli, da se djeci koja vole više jesti ne daju “repete” ni slatkiši. No, s roditeljima obilježene djece nitko nije razgovarao kako bi im pomogao riješiti problem.
Ravnateljica vrtića Višnja Čačić ispričala se roditeljima te tvrdi kako su liste skinuli.

RIJEČ 'DEBLJINA' SAMO ZAMJENILI RJEČJU 'TEŽINA'
Unatoč žurnom reagiranju Ministarstva obrazovanja i sporta, doznali smo da su liste i nakon intervencije iz Ministarstva ostale visjeti na panou. Uprava vrtića unijela je samo gramatičku izmjenu, tvrde roditelji, te je riječ “debljina” samo promijenila u riječ “težina”. U Ministarstvu traže da se takve informacije ubuduće daju roditeljima isključivo individualno i usmenim putem.

Idi na 24sata

Komentari 25

  • FAM 05.05.2008.

    ne zelim biti gruba, ali bi vise voljela da mom sinu pored imena pise \"debljina\", pa da ga to koliko -toliko potrese, nego da mu u lijecnickom kartonu pise DIJABETIS. Od moje prijatelöjice djeca svu obadvoje predebeli, to je otislo toliko daleko da ih ona vise ne moze (bar sama tako tvrdi) obuzdati iako im je manje od 13 godina. Poceli su krasti hranu i plakati satima kad bi im ukinula neki slatkis. Djeca potrce par koraka i nemogu doci do zraka. TO JE OZBILJAN PROBLEM, MOZDA JE SISTEM OVOG VRTICA MALO PREGRUB , ALI NESTA SE PODUZETI MORA , PRVO U SAMOJ KUCI, PA TEK ONDA U VRTICU I SKOLI

  • Mona Lisa 05.05.2008.

    Strašno jadna dječica, ovo je kao vezanje na stup sramote. Gdje je dječja pravobraniteljica da zaustavi ovu očiglednu stigmatizaciju djece ?

  • Jasnna 05.05.2008.

    Smijenite ravnateljicu tog vrtića. ona prva a potom i cijelo osoblje vrtića nisu nikakvi odgojni radnici. što će biti s tom djecom poslije ako im se sad od malih nogu nabijaju kompleksi? pitam se samo da je djete jedne od tih gospođa, koje sebe vole nazivati odgojiteljima, debelo bi li se onda lista stavila na oglasnu ploču? sram vas bilo!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare