To je to što me zanima!

Diskriminirali ga: Sud kaže da gay profesoru plate 40.000 kn

Dr. sc. Dario Krešić, bivši asistent na varaždinskom fakultetu se obratio tužbom i Ustavnom sudu. U tužbi je istaknuo da nije pravedno da mu se dosuđuje tako niska odšteta
Vidi originalni članak

Dr. sc. Dario Krešić, bivši asistent na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike, još je prije 8 godina podnio tužbu protiv svog poslodavca zbog diskriminacije na radnom mjestu spolnom orijentacijom, a najnovijom presudom varaždinski Općinski sud mu je dodijelio odštetu od 40 tisuća kuna.

U srpnju 2012. godine isti je sud presudom potvrdio da se Krešića na radnom mjestu diskriminira na osnovu spolne orijentacije i bila je to prva takva presuda nekog suda u Hrvatskoj.

PRESUDA Diskriminirali ga: Fakultet gay profesoru mora dati 75.000 kn

Potom je Krešić zatražio naknadu štete zbog svega proživljenog na poslu u iznosu od 250 tisuća kuna, no najprije mu je presudom iz 2015. godine bilo dosuđeno 75, a zadnjom presudom iznos mu je smanjen na svega 40 tisuća kuna. Novac bi mu trebao platiti varaždinski Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu gdje je Krešić radio do 2013. godine, a potom dao izvanredni otkaz i zaposlio se u Njemačkoj. Vrlo brzo po zaposlenju na FOI-u je primijetio da ga se diskriminira jer je homoseksualac što on nikada nije tajio, te da ga se onemogućava u napredovanju pa mu je kvaliteta života bila narušena. 

JER JE GAY Bio je žrtva kolega: Potvrdili presudu spolne diskriminacije

-  Zaposlio sam se mjesec i pol dana prije nego što sam doktorirao u Njemačkoj i tada su mi obećali da ću, kada steknem zakonske uvjete, napredovati u zvanje docenta. Kad sam u rujnu prošle godine ispunio te uvjete, obavijestio sam o tome prodekana i tajnicu fakulteta koji su obećali da će od Sveučilišta  zatražiti suglasnost za otvaranje radnog mjesta te da procedura traje 3 mjeseca. Dva mjeseca poslije, profesor i moj nadređeni Željko Hutinski pred više mi je ljudi dobacivao  da trebam upotrebljavati kondome da ne dobijem sidu, a već je prije kolega Božidar Kliček  parodirao moj glas kao ženskast. Angažirao sam stoga odvjetnika koji je poslao dopis dekanu Tihomiru Hunjaku  da ga upozori na njihovo ponašanje i otad počinje blokiranje mog napredovanja - ispričao nam je tada na samom početku, još prije podizanja tužbe Dario Krešić. U to je vrijeme razgovarao i s upravom fakulteta.

- Objasnili su mi da nema radnih mjesta zbog krize, a zatim da ne znaju što bih na fakultetu trebao raditi. Čak sam sedam dopisa poslao upravi  i u njima se raspitujem u kojoj je fazi moje napredovanje, ali ni na jedan nisu odgovorili. Javio sam se i u Rektorat, no i oni nisu odgovorili. Obratio sam se i sindikatu znanosti koji je zatražio očitovanje dekana Hunjaka, ali i oni su ostali bez odgovora. Raspisan je natječaj za 3 nova radna mjesta  na koja sam se javio, ali su uvjeti bili prilagođeni drugim kandidatima - rekao je tada Krešić.

Nakon što mu je zbog nepravednog suđenja u prvom postupku, odbijen veći dio tužbenog zahtjeva, Krešić se obratio tužbom i Ustavnom sudu. U tužbi je istaknuo da nije pravedno da mu se dosuđuje tako niska odšteta, a koja smatra, ionako neće spriječiti FOI da i dalje diskriminira svoje zaposlenike. Za očekivati je da će i na ovu posljednju presudu Krešićev odvjetnik uložiti žalbu. 

Idi na 24sata

Komentari 76

  • mito_i_korupcija 14.09.2018.

    Ja bih zakonom odredio da svecenici moraju biti gayevi pa nek se medusobno natezu

  • denke85 14.09.2018.

    U pogledu mu vidis da nije tocan

  • paminjo 14.09.2018.

    jel to znači da postoji neka određena cifra koju platiš pa možeš zahebavat gayeve? tako ispada, jer mu je ova odšteta koju dobio premala.. 40.000 kn

Komentiraj...
Vidi sve komentare