To je to što me zanima!

Diskusija: Vjerujete li predizbornim anketama?

Ankete su često puta favorizirale opoziciju ali je biračko tijelo, za razliku od anketnog uzorka, ipak glasalo za HDZ. Koliko su ankete pouzdane?
Vidi originalni članak

Mi u anketama uvijek gubimo, a na izborima uvijek dobijamo, ustrajno ponavlja Andrija Hebrang. Predsjednički kandidat HDZ-a vjeruje da može pobijediti sa više od 70 posto glasova iako mu ankete daju pet puta manje. Iskustvo HDZ-a daje mu, u nekoj mjeri, za pravo. Ankete su naime često puta favorizirale opoziciju, ali je biračko tijelo, za razliku od anketnog uzorka, ipak glasalo za HDZ. Istraživači navode više razloga ovoj sustavnoj pogrešci. Jedna je da se birači HDZ-a teže odlučuju priznati svoju političku opciju. Nije jasno zašto bi to bilo tako, ali ponuđen je odgovor prema kojemu je riječ o ruralnim biračima koji javna politička očitovanja još uvijek doživljavaju kao potencijalni izvor poteškoća. Druga je da se ankete rade telefonom, što na više načina iskrivljava pravu sliku biračkog tijela. Treći je "kroj" izbornih jedinica, koje istraživači teško oponašaju, a tu su, konačno, i "mrtve duše" koje bi mogao anketirati samo kakav okultni istraživač, ali ne i sociolog. Što god bilo, ankete tek naznačuju trend - ali ne pogađaju rezultate. Do koje im mjere vjerujete?

Idi na 24sata

Komentari 13

  • miroljubiv 09.11.2009.

    Nisu nas učili govoriti i živjeti istinu,nema tko u korumpiranoj državi,tako da o anketama ne vrijedi diskutirati.rezultati se lako namještaju,kao što se i glasovi živih i umrlih lako kupuju.

  • cipiripi123 09.11.2009.

    http://pericajuric.com/

  • Nada54 09.11.2009.

    Okvirno su tocne! Bitno je izaci na izbore,da nam ne bude netko drugi kriv sto smo dobili Bandica za predsjednika.

Komentiraj...
Vidi sve komentare