To je to što me zanima!

Upozorenje uoči 'maturalaca': Učenici izbjegavajte Barcelonu

Ministarstvo vanjskih poslova građanima preporuča da idućih nekoliko dana izbjegavaju posjet Barceloni i drugim većim gradovima poput Tarragone i Girone
Vidi originalni članak

Brojni maturanti, koji su nakon terorističkog napada u kolovozu odgodili putovanje, ovih dana ipak kreću na maturalac u Barcelonu, javlja HRT.

Prva dva autobusa maturanata zagrebačke 5. gimnazije noćas kreću u Španjolsku.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak uputila je škole čiji učenici putuju u Španjolsku da prate savjete na stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova, koje je u nedjelju objavilo preporuku hrvatskim državljanima da zbog situacije uzrokovane referendumom u Kataloniji u nadolazećim danima izbjegavaju posjet Barceloni i drugim većim gradovima te pokrajine.

Upravo sam dobila informaciju Ministarstva vanjskih i europskih poslova o sigurnosnoj procjeni putovanja u Španjolsku, za koju se preporučuje oprez i dodatno informiranje prije puta, objavila je u nedjelju navečer ministrica Divjak na facebooku.

Predlažemo školama čiji učenici putuju u Španjolsku da dostave popise sudionika Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Ministarstvu vanjskih i europskih poslova i našem Veleposlanstvu u Madridu. Učenicima i nastavnicima savjetujemo oprez i praćenje uputa lokalnih tijela te kontaktiranje našeg Veleposlanstva ukoliko zatrebaju konzularnu pomoć.

Pratite savjete na stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova, stoji u objavi ministrice Divjak.

Na referendumu o nezavisnosti Katalonije koji je održan unatoč protivljenju središnje vlasti u Madridu u nedjelju je u sukobima s policijom ozlijeđeno najmanje 760 ljudi, među kojima i 12 policajaca, izvijestila je katalonska medicinska služba. 

Stoga Ministarstvo vanjskih poslova građanima preporuča da idućih nekoliko dana izbjegavaju posjet Barceloni i drugim većim gradovima poput Tarragone i Girone, kao i da zaobilaze tamošnja mjesta većih okupljanja, te da prate upute lokalnih vlasti. 

Za utorak je najavljeno održavanje prosvjeda u Kataloniji, pa se hrvatskim državljanima savjetuje "kontinuiran oprez i praćenje situacije iz svih dostupnih izvora", stoji na stranicama MVEP-a.

Dodaje se kako je u slučaju potrebe hrvatskim građanima na raspolaganju dežurni telefon konzularnog odjela Veleposlanstva Republike Hrvatske u Madridu - 00 34 630 526 085.

 

Idi na 24sata

Komentari 20

  • luki10 02.10.2017.

    Ma koji narod??? Vi očito trebate prave info. Katalonci su i onih preko 50% kojih NE ŽELE secesiju. Bolje se informirajte. Ja sam tamo 20g i dobro znam o čemu se radi. Jedan dio secesionista jednostavno koristi masu za svoje privatne interese koji su protivni Ustavu i protivno zakonskih odredbama koje je demokracija ugradila tijekom zadnjih 40g. Malo dublje čitajte.

  • x00x 02.10.2017.

    predlazem novi paket za maturalce...10 dana sirije...cijena prava sitnica

  • Medici 02.10.2017.

    Ako već ministrica ne zna što radi, ako su profesori i ravnatelji pukli, roditelji, zar vi nemate zdravog razuma i svoju djecu puštate u zemlju gdje može izbiti rat?!?!??! Pa vama djecu treba oduzeti!!!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare