To je to što me zanima!

Djeca su manje zarazna, ići će se na skoro otvaranje škola?

Istraživanja u Francuskoj pokazala su da djeca rjeđe pokazuju simptome bolesti Covid-19, a uz to da rijetko prenose bolest te se rijetko zaraze. Na temelju toga mnogi se nadaju - "u svibnju otvaramo škole"
Vidi originalni članak

Dugo očekivani datum u Francuskoj zasigurno je 11. svibnja kada bi se trebale otvoriti škole i tako 'načeti' kraj karantene. Ovisit će ta odluka, naravno, o epidemiološkim pokazateljima po različitim dijelovima države.

Možda će biti manje učenika nego obično, možda u nekim neuobičajenim smjenama, ali dva mjeseca ključa u bravama škola dovoljno je da svi požele opet čuti školsko zvono.

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Naravno, nekima se ta ideja ne sviđa jer misle da će djeca prouzrokovati drugi val zaraze korona virusom, ali ipak postoje neke činjenice koje demantiraju ta mišljenja.

Djeca s Covidom-19 većinom su asimptomatična, a najčešće razviju tek lakši oblik bolest koji nije u tolikoj mjeri zarazan, pokazuju istraživanja. 

Dječak nije zarazio 112 ljudi

Prvi se slučaj zaraze u Francuskoj pojavio krajem siječnja, a bila je to Britanka pristigla s poslovnog puta na odmor u planinama. Naravno, ondje je zarazila ljude s kojima je bila u kontaktu bez da je to znala, a potom su ti ljudi dalje zarazili nove, među njima i devetogodišnjeg dječaka koji je potom bio u kontaktu s još 112 osoba, otkrile su tamošnje službe.  

Ono što je zanimljivo jest da od tih 112 kontakata malenog dječaka zaraženih je ukupno bilo - nula!

Prenio im je običnu gripu, ali Covid - ne. 

VIDEO: AMADEA IZ PLETERNICE Hrvatska doktorica u Madridu: 'Plačem, umiru mi pred očima'

NOVE SPOZNAJE Misle da korona virus utječe i na mozak te uzrokuje napadaje

Prema istraživanju u Francuskoj, ovo nije izolirani slučaj.

Naime, niti jedna škola nije bila epicentar zaraze korona virusa.

- Znamo da je manji broj pozitivnih testova među djecom nego li kod odraslih koji dođu u bolnicu - rekla je pedijatrica jedne pariške bolnice, Isabelle Sermet-Gaudelus, za tamošnje medije.

Ne samo da djeca pokazuju manje simptoma, nego su osim toga i manje zarazna pa tako i manje šire virus nego li što se mislilo na početku pojave korone.

CAPAK O OTVARANJU ŠKOLA: 'Školska godina za neke može završiti i bez povratka u klupe'

Jedna je kineska studija temeljena  na 44,000 Covid-19 slučaja također krenula u ovome smjeru. Manje od jedan posto zaražene djece je ispod 10 godina starosti, onih između 10 i 19 godina je jedan posto.

Trenutno se provodi još 15 istraživanja u francuskoj upravo na mlađoj populaciji kako bi bili sigurni kako doista reagiraju na Covid-19 te kako bi se potvrdile ili ne nove tvrdnje na temelju kojih francuske vlasti mogu otvoriti škole bez straha za svoju djecu.

Idi na 24sata

Komentari 23

  • ZMIJA1 21.04.2020.

    otvorite škole, djeca neka peru ruke svaka 2 sata, stavite im maske... profesori nek se prilagode situaciji također... pa dokle mislite ovkvu školu na daljinu, ja ne stajem, šta od posla,šta od domaćih radova, već sam lud a da ne govorim da svako malo nadobudni profesori iz likovnog i tehničkog daju zadatke kojeg mogu samo stariji da naprave!!! ne želim više ovo maltretiranje !!! pogotovo nas starijih

  • maxim m 21.04.2020.

    ae,kom sad virovat...francuzima il primorcu...

  • Jeppe 21.04.2020.

    Virus nece nestati sam od sebe kako sve izgleda. Znaci postoje dvije solucije.. ili drzati sve zatvoreno do zadnjeg komadica kruha, ili pustiti da se vise naroda zarazi. Ono sto su trebali napraviti od samog pocetka a nisu, je da puste da se narod zarazi ali kontrolirati da se to dogadja samo u tolikoj kolicini koliko imaju mjesta na intenzivnoj. Za to su potrebni strucnjaci na djelu. Oni su sve zatvorili, unistili ekonomiju i shvatili sada da im je problem tj virus ipak ostao. Rizik je velik da ce im se kad tad a najv za mjesec dana sve oteti kontroli i sva ta zatvaranja, otkazi itd pokazati uzaludnim.

Komentiraj...
Vidi sve komentare