To je to što me zanima!

'Djeca su nam odselila u Irsku jer se nismo mogli prehraniti'

Ne znam kada sam si zadnji puta nešto kupila. Djeca su nam iz Irske neki dan poslala paket s odjećom. Tati su poslali trenerku i tenisice, a meni neke haljine, majice, priča majka Jela
Vidi originalni članak

Jela Fluhar (53) iz Darde koja sa svojim suprugom Sinišom (59) već 17 godina vodi OPG i bavi se uzgojem cvijeća. Ne pamti više godine kada se od uzgoja cvijeća dobro živjelo.

Toliko dugo već živimo od minimalne zarade da sam zapravo i zaboravila što znači luksuz i uživanje u nekim blagodatima. Mi 17 godina nismo bili na ljetovanju, vozimo 25 godina star automobil, suprug i ja nismo se počastili izlaskom na večeru ne znam više ni otkada, a sretna sam kad mogu otići kod frizera ili kad na vrijeme platim sve račune u kući - kaže Jela. Kupovni standard ljudi toliko se srozao da za cvijeće novca baš i nemaju.

- Ne živimo nikako. Imati OPG znači ne imati stalna primanja nego ovisiti o tome što si i koliko toga dana prodao, pa kad to i prodaš, onda taj novac stavljati sa strane da bi mogao platiti sadnice, gnojivo, zemlju, vodu. Uzgoj cvijeća postao je skup, a samo cvijeće jeftino pa su nam rashodi visoki gotovo kao zarada. Tako godinama stojimo na mjestu. Djeca su nam prije tri godine otišla živjeti i raditi u Irsku jer tu nisu mogli naći posla, a od OPG-a se nije mogla prehraniti cijela obitelj. Suprug i ja radimo danonoćno. Sve i da hoćemo prestati, otići na godišnji, odmoriti par dana, ne možemo, bar ne skupa jer sve što imamo onda propada - kaže Jela koja se naučila cijeli život tako živjeti. Da ne uzgaja svoje koke, purice, svinje, da ne obrađuje svoj vrt i ima svoje povrće, vjerojatno bi bilo perioda u godini kada bi bili gladni.

- Ne znam kada sam si zadnji puta nešto kupila. Djeca su nam iz Irske neki dan poslala paket s odjećom. Tati su poslali trenerku i tenisice, a meni neke haljine, majice. Ne znam kada sam zadnji puta odjenula nešto drugo osim radne odjeće. Kad smo išli u svatove vjerojatno, a i tada sam haljinu posudila - nastavlja Jela dodajući kako joj sve to zapravo i ne nedostaje. Da sad dobije na lotu kupila bi, kaže, novi plastenik i nove stolove za sadnju i zalijevanje cvijeća. Neke toplice i welness za nju i supruga vjerojatno ni ne bi bili na listi, kad ne mogu otići zajedno. U tri godine nisu niti jednom bili u posjeti djeci u Irskoj.

- Da imam novca najveća bi mi sreća bila da djeca ponovo dođu doma jer oni mi najviše nedostaju. Muče se tamo kao i mi. Žao mi je što uzgajivači cvijeća u poljoprivrednom zakonu praktično ne postoje. Ne možete dobiti nikakav poticaj, a radimo daleko više nego drugi - kaže tužno Jela koja u dvorištu ima šest plastenika od kojih se svaki proteže na 250 kvadrata.

Dan joj počinje ujutro u 5, a završava u 21 sat i to samo onda kada dođe toplije vrijeme jer se preko zime cijelu noć ustaje ložiti peći za grijanje plastenika. Tijekom godine zbog duga im nekoliko puta isključe telefon i internet. Vodu i struju moraju uredno plaćati jer im je to neophodno.

-Kad tako živite godinama, želje su vam izuzetno male i skromne, ako ih uopće i imate zaključuje Jela.

Idi na 24sata

Komentari 147

  • Mergi 15.03.2018.

    300 000 blokiranih, oko 400 000 iseljenih trbuhom za kruhom tzv dijaspora, 300 000 nezaposlenih na zavodu a ima ih još bar 100 000 do 200 000 koji nisu prijavljeni na zavod, oko 60 000 koji rade a ne primaju plaću, beskućnika puno nezna im se broj, radnika na minimalcu ili oko minimalca negdje oko 350 000, umirovljenika koji kopaju po smeću jako puno nezna im se broj, kada to sve zbrojim dolazimo do sljedećeg pitanja i nekih od zaključaka... Pitanje je kako je i zašto HDZ odnosno SDP na vlasti kada su oni sve te ljude uništili i uništavaju i uništavat će? Ako ti isti ne izlaze na izbore ili pak van svakog zdravog razuma i dalje glasaju za one koji ih ponižavaju i tjeraju van granica trbuhom za kruhom onda ne da zaslužuju ovo, nego zaslužuju da ih još i javno siluju na glavnom trgu. Ja neznam što je ovo i kakav je ovo cirkus??? Ja ne shvaćam da je HDZ i dalje nakon svega što svaki jebeni dan gledamo i slušamo naša najpopularnija stranka. Kako? Zašto? Pa stvarno počinjem ozbiljno mislit da se izborni rezultati lažiraju ali ono ne malo nego totalno, ma ne možemo bit toliko glup narod, da ti tvoje djete iseli iz Slavonije negdje a ti glasaš za one koji ga otjerali, i to isto djete da glasa iz dijaspore za te zbog kojih je napustio svoju domovinu. Da ne duljim, zapitajte se što se ovdje zapravo događa

  • domoljub029 15.03.2018.

    ŽeljkoPŽ,,,gdje siiiiiiii,,,javi se,,,,komentiraj minimalnu plaću od 1999 Eura

  • JanValek 15.03.2018.

    Vasa glad je duhovna i intelektualna seljaci jedni.Niste hranili dusu i mozak pa se sad hranite sa smecem i zato ste uvijek gladni.Hranite se sa lazima i neistinama jer one uvijek ljepo zvuce.Ako ti je dusa i mozak sita onda ti ni tjelo nece mnogo trazit.

Komentiraj...
Vidi sve komentare