To je to što me zanima!

Dječak (12) preminuo zbog previše dezodoransa Axe?

Daniel Hurley u zatvorenoj kupaonici namirisao se s previše dezodoransa. Sumnjaju da je otapalo u spreju izazvalo zastoj srca. Umro je za pet dana
Vidi originalni članak

Daniel Hurley (12) onesvijestio se, a pet dana poslije i preminuo od prevelike količine dezodoransa Lynxa, kod nas poznatog kao Axe. Iz zastupništva tvrtke Unilever u Hrvatskoj, koja drži Axe, nisu nam željeli komentirati postoji li opasnost za Hrvate dok ne kontaktiraju sa sjedištem, a za smrtni slučaj, kažu, nisu čuli.
Danielov otac Robert ispričao je kako je dječak bio ponosan na svoj izgled, da se špricao parfemima, a znao je namirisati i svoju odjeću. Toga kobnog popodneva u siječnju bio je u kupaonici u obiteljskoj kući u Sandiacreu u Engleskoj, piše Daily Mail. Zbog zatvorenog prostora i prevelike količine dezodoransa otapalo iz spreja izazvalo je zastoj srca. Otac ga je dva puta zazvao iz kuhinje, a kako se dječak nije odazivao, provalio je u kupaonicu. Pokušao je dječaka oživjeti, ali bezuspješno. Prebačen je na intenzivnu njegu bolnice u Nottinghamu, gdje je i preminuo. Otac je tijekom istrage rekao kako se Daniel i tri tjedna prije onesvijestio, ali samo na kratko. Patolog Andrew Hitchcock, koji je proveo obdukciju, kaže kako nije našao tragove alkohola, droge niti bolesti u dječakovu tijelu. Ipak, kaže da postoji mogućnost da je Daniel bio posebno osjetljiv na kemikalije u spreju.
- Postoji mogućnost da je doživio kardiološku abnormalnost zbog otapala. Postoji osnovana pretpostavka da je pasivno udisanje otapala iz dezodoransa gotovo sigurno izazvalo smrt - kaže patolog. Mrtvozornik Robert Hunter zaključio je da je uzrok smrti srčana aritmija pogoršana zbog prisutnosti otapala.
- Čini se da je hlapljivi aditiv izazvao srčanu aritmiju - rekao je Hunter. Na svakoj bočici istaknuto je upozorenje i način uporabe od 90 riječi u kojem stoji da se proizvod treba držati van dohvata djece, dalje od vatre i očiju. Posljednja rečenica glasi: Koristiti u prostorijama s dobrom ventilacijom, izbjegavajte duže špricanje sprejom'. Mrtvozornik je zaključio da su ta upozorenja dostatna, a Danielova smrt proglašena je nesretnim slučajem.
- Ne znam koliko ljudi čita upozorenja na proizvodima, ali ih treba objasniti kakav utjecaj imaju na kardiovaskularni sustav - rekao je Hunter. Glasnogovornik Lynxa u Engleskoj izrazio je sućut i žaljenje Danielovoj obitelji te prijateljima.

PROIZVODE I DOVE, REXONU I SIGNAL
Dezodorans koji je možda ubio Daniela je u vlasništvu tvrtke Unilever. U Velikoj Britaniji, Australiji i Novom Zelandu poznat je pod imenom Lynx, a u ostatku svijeta pod imenom Axe. Tvrtka posjeduje i ženske mirise Impulse, kao i kolekciju Dove, Domestos, Rexonu, Lux, Signal...

Idi na 24sata

Komentari 22

  • Lil Blond 30.11.2008.

    Koja slucajnost... prije 4 dana se moj dragi \"navonjicao\" prije nego je odzujao na posao, a kad je mene spucala aritmija trebalo mi je 3 sata da se smirim. Nikad prije problema sa aritmijom u zivotu... Vec 3 dana mozgam sta mi je to bilo, hvala 24sata!!! ..Niti on spreja ko bolesnik... Istina, od Domestosa mi je par puta prije sve postalo ruzicasto 10tak minuta, iako sam prala kraj otvorenog prozora...

  • selen 24.11.2008.

    Osim što je radi tog dezodoransa umo dječak, Unilever svakodnevno ubija životinje, vršeći na njima testiranja, te ih na taj način okrutno zlostavlja dok ne umru u teškim patnjama. A sve kako bi dokazali da su njihovi proizvodi sigurni za ljude. Ovo vam je pravi dokaz!

  • user_30348 21.11.2008.

    ni vode ne valja puno,........pokoj mu duši

Komentiraj...
Vidi sve komentare