To je to što me zanima!

Dječaku (6) iz hrskavice rebra napravio novu ušku

Patrick-Karlo (6) zbog nasljedne anomalije rođen je bez uške. Liječnik Tomislav Carić "stvorio" mu je u dvije operacije novu ušku iz hrskavice rebra
Vidi originalni članak

Patrick-Karlo Filipović (6) iz Zagreba zbog nasljedne anomalije, mikrotije trećeg stupnja, rođen je bez jedne uške. Liječnik Tomislav Carić iz KB Dubrava u dvije operacije dječaku je da novu priliku za život bez “fizičkih mana”. Dječak je na tom uhu i prije operacije imao 50 posto sluha, a operacije su isključivo estetske prirode. Ovo je drugi takav slučaj u Hrvatskoj. U prvom slučaju pacijentu su uho presadili na ruku pa tek kasnije na mjesto gdje se uška nije razvila, dok je Carić Patricku prvo ušku modelirao iz hrskavice rebra, a drugim je zahvatom formirao, piše Večernji list.
- Moje dijete konačno će moći živjeti normalno i neće imati teškoća u životu vezanih za izgled. Toga smo se najviše bojali. Bojali smo se pogleda koji će ga pratiti kroz život i sputavati u razvoju i stjecanju samopouzdanja - rekla je majka Kristina. Kirurg Carić ispričao je da je izoliranost djece s urođenim, odnosno nasljednim anomalijama velik teret za obitelj. Dodao je da ih se često svjesno diskriminira u mnogim područjima života, a zato trebaju ne samo liječničku nego i pomoć cijele obitelji da bi mogli normalno odrastati. Patrick-Karlo nakon oprecije u kolovozu i studenom 2009. izgleda poput svojih vršnjaka s kojima se igra i druži. Roditelji ističu da su u svim zagrebačkim bolnicama tražili pomoć, no da tek kad su na internetu pokušali doći do liječnika u inozemstvu, sam im se javio dr. Carić i pružio pomoć na čemu su mu beskrajno zahvalni.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • Coldmachine 19.01.2010.

    Svaka Čast Patrick-Karlo Filipović puno srece! Pozdrav! :D

  • BEEP 19.01.2010.

    Svaka čast doktoru a našem ministru po stoti put - DAJ OTKAZ, ovaj slućaj možda nije bio ugrožavajući po fizičkom zdravlju djeteta ali psihički ga je moglo uništiti ( pročitajte što to rade djeci koja su \"normalna\" a kamoli djeci koja se po nečemu istiću. Pa nije on htio operaciju uha zato što je klempavo. Uvijek sam mislila da imamo pametne doktore ali da svi oni rade u inozemstvu no evo mi dokaza da su neki i ostali i da ima nade za nas. Ponovo SVAKA ČAST DOKTORE!!!!!!!!!! Dijete će zbog Vas imati normalan život.

  • tetrapak 19.01.2010.

    Bravo gospodine doktore Tomislave . Meni je drago što ste dečka pomogli , a mogu mislit vama .

Komentiraj...
Vidi sve komentare