To je to što me zanima!

''Djecu-vještice'' u Nigeriji žive zakopavaju i kupaju u kiselini

Ozlijeđenu i odbačenu djecu za koju vjeruju da su vještice malo koja bolnica želi liječiti, a šanse da dijete, nakon ''priznanja'', obitelj prihvati natrag gotovo ne postoje
Vidi originalni članak

Humanitarna organizacija ''Stepping Stones Nigeria'' upozorava na porast broja djece koja su osakaćena, zlostavljana pa i ubijana jer navodno posjeduju ''magične moći'', piše Blic.

Zbog duboko ukorijenjenog vjerovanja u dječje ''vještičarenje'' djecu siluju, odovode u šumu i ubijaju, kupaju u kiselini ili živu zakopavaju kako bi ih natjerali da ''priznaju'' svoje moći. 

Iz organizacije upozoravaju kako zlostavljanja provode samoprozvani kršćanski svećenici koji djecu proglašavaju ''vješticama'' zbog vlastite promocije ili koristi. Ozlijeđenu i odbačenu djecu malo koja bolnica želi liječiti, a šanse da dijete, nakon iznuđenog ''priznanja'', obitelj prihvati natrag gotovo ne postoje. 

Prema vjerovanju, čini se mogu baciti putem hrane i pića. Duša onoga koji pojede ''začaranu'' hranu napušta tijelo i odlazi na okupljanje vještica i čarobnjaka, a čovjek koji dobije moć ''izaziva'' bolesti poput malarije, side, hepatitisa i tumora. Na meti "lovaca" posebno su djeca jer se vjeruje da su njihove duše podložnije djelovanju magije. 

Djelatnici humanitarne organizacije istražili su raširenost vjerovanja i otkrili kako je vjera u dječje vještičarenje povezana s prikazivanjem tzv. holivudskih filmova koji promoviraju praznovjerje i lov na vještice.

Idi na 24sata

Komentari 94

  • NikolinaBorsic 01.01.2012.

    prokleti gadovi zaostali kaj na sebe ne zisipaju kiselinu

  • dragonsoul 20.12.2011.

    Vještice?mda...super opravdanje za iživljavanje nečije poremećene psihe i pedofiliju.Kad pročitaš ovako nešto,jednostavno ne možeš biti protiv smrtne kazne.Najgore je to što će se ova poremećena praksa nastaviti i dalje jer nema nikoga tko bi te gnjide naučio pameti.Oči "razvijenog" svijeta uprte su u druge interesne zone, a kako ta dječica neće imati nikakvog utjecaja na burzu i dionice(kao npr. nafta),čemu se onda truditi i pokušati pomoći...Jadna djeca...Ovakve vijesti stvarno čovjeka natjeraju da se osjeća nemoćnim.

  • Igraine7 18.12.2011.

    a moćnici ništa zauzeti su brojanjem novca

Komentiraj...
Vidi sve komentare