To je to što me zanima!

Dodik kaže da bi se RS mogla otcijepiti od BiH! Spominje i rat: 'Ne očekujem da će nas napasti'

Dodik kaže kako ima informacije da bi takva odluka mogla uslijediti u siječnju, a najavio je kako će se u tom slučaju odmah sastati parlament RS i proglasiti otcjepljenje
Vidi originalni članak

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik izjavio je kako ima prijatelje u svijetu koji će spriječiti međunarodnu vojnu intervenciju u slučaju da Republika Srpska proglasi otcjepljenje od Bosne i i Hercegovine.

U intervjuu za entitetsku Televiziju RS (RTRS) Dodik je zaprijetio kako će otcjepljenje odnosno proglašenje samostalne RS uslijediti istog trenutka u kojemu bi visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt eventualno nametnuo zakon kojim se rješava status i pravo raspolaganja državnom imovinom.

Kaže kako ima informacije da bi takva odluka mogla uslijediti u siječnju, a najavio je kako će se u tom slučaju odmah sastati parlament RS i proglasiti otcjepljenje.

OBRANA IMA ZAMJERKE Odgođen je početak suđenja Miloradu Dodiku: Čelnik bosanskih Srba opet provocirao

Pojasnio je kako to znači "nezavisnost (od BiH) u svemu" pri čemu RS neće sprječavati prolazak kroz svoj teritorij odnosno uspostaviti "tvrdu" granicu prema Federaciji BiH ali će i to učiniti bude li nužno.

"Ne očekujemo da će se netko iz Federacije BiH ohrabriti da napadne RS. I u takvim okolnostima mi ćemo procijeniti na koji način ćemo djelovati. Od EUFOR-a očekujem da stane na međuentitetsku crtu i spriječe dodir", kazao je.

Procijenio je kako će u takvom scenariju "Amerikanci biti bijesni i pokušati tražiti intervenciju" no vjeruje kako prijatelji RS to neće dopustiti.

PRIJETI MU ZATVOR Odbili sve Dodikove žalbe, u srijedu kreće suđenje u Sarajevu

Na koje prijatelje točno misli nije pojasnio no poznato je kako Dodik trenutačno osim u Beogradu prijatelje ima samo u Moskvi i Budimpešti jer gaji dobre odnose s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Upravo Mađarska od siječnja naredne godine od Austrije preuzima zapovjedništvo nad vojnim snagama Europske unije u BiH (EUFOR) čija je zadaća spriječiti moguće oružane sukobe ali i jamčiti slobodu kretanja kroz BiH jer je to obveza koja proistječe iz Daytonskog sporazuma.

Sam visoki predstavnik do sada nije spominjao mogućnost nametanja zakona o državnoj imovini a opetovano je isticao kako je to obveza i odgovornost vlasti u BiH.

MORA U SARAJEVO Sud BiH odbio Dodikov zahtjev da mu sudi u Banjoj Luci

Schmidt trenutačno planira samo nametanje tehničkih izmjena izbornog zakona BiH u slučaju da tijekom siječnja parlament BiH propusti donijeti odluke kojima bi se osigurao integritet izbornog procesa.

Idi na 24sata

Komentari 134

  • Adisan 28.12.2023.

    Kao da su muslimani bolji. Oni su još i gori, kao s tobom su , a onda - nož u leđa. Znaju to Hrvati u Federaciji.

  • Pešekan ri 28.12.2023.

    Nek se odcijepi i onako ta Bosna nije za ništa ovakva kakva je! Ne znam čemu ga neki kritiziraju kad ništa ne funkcionira niti će ikada funkcionirati u Bosni.

  • kormilar 28.12.2023.

    Ovakvi međuljudski odnosi kakvi danas vladaju u svijetu uz manjak autoriteta, morala i epatije uz svjetsku recesiju garancija su da dolaze vremena III svjetskog rata!

Komentiraj...
Vidi sve komentare