To je to što me zanima!

Domaća litra mlijeka u samom je startu skuplja od uvozne...

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Hrvati litru svježeg mlijeka plaćaju oko 6 kuna jer u lancu proizvodnje ono stoji 4,40 kn bez PDV-a, a litru uvoznog trajnog nađu za 3,75 kn
Vidi originalni članak

U svježemu mlijeku dobivate minerale i hranjive tvari koje su u trajnome mlijeku spaljene na visokim temperaturama. Svježe ima kraći rok trajanja pa je i skuplje, ali to je jedino “pravo” mlijeko.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Objašnjavaju nam to redom mljekari i proizvođači koji se zajedno protive uvođenju ponovne naknade od 0,50 lipa po litri mlijeka u PET ambalaži.

- Kad sve zbrojite, litra mlijeka od krave do trgovine prizvođača stoji oko 4,40 kuna, i to bez PDV-a. U tu cijenu su uračunati otkup, transport, pasterizacija, distribucija, PET ambalaža s odgovarajućim čepovima i etiketama. No uz to sve, trebamo platiti i svoje radnike te kredite za strojeve u proizvodnji. Ispod 5,50 kuna, kad sve zbrojite, ne možete naplatiti litru mlijeka. A trgovci još na to dodaju maržu i tu smo gdje jesmo - pojašnjava nam jedan od dugogodišnjih domaćih proizvođača mlijeka.

S 31. listopadom 2015. godine ukinuta je naknada od 0,50 kuna za povratnu ambalažu od mlijeka i mliječnih proizvoda. Tad se vjerovalo da će ti proizvodi i pojeftiniti.

- Tih 0,50 kuna i ukidanje nisu pojeftinili cijenu mlijeka u Hrvatskoj. Pitam se tko je na kraju profitirao od toga jer mi mljekari nismo, ali smo primijetili da su cijene na policama bile iste, a danas i rekordno visoke kad govorimo o svježemu mlijeku - kaže nam agronom i mljekar Kristijan Pandek.

Ističe da u trgovinama u Italiji, Austriji, Nizozemskoj i ostalim zemljama koje je posjetio nigdje nije pronašao tako niske cijene mlijeka u tetrapaku kakve nalazimo u Hrvatskoj.

- Stalno se pozivamo na EU, a ondje litra svježeg mlijeka stoji oko 1,2 eura, odnosno oko 9 kuna. Bojim se da će ova mjera od 0,50 kuna uništiti naše mljekarstvo - rekao je Pandek.

Idi na 24sata

Komentari 32

  • EU-eutanazija 07.12.2018.

    Svako kucanstvo po jednu kravu i da vidis...jos cemo ga izvozit 😂

  • MarijanGrdašić 07.12.2018.

    Domaća litra mlijeka je skuplja zbog veoma skupog imputa u proizvodnju. Uvozni lobi je i dalje jak i sustavno uništava državu i vlastitu samoodrživost. Ovisni smo o svemu, i to je glavni zločin svekolike stranke.

  • smijeh 06.12.2018.

    Nemozes imati malu kolicinu krava da bi zaradivao brdo.gledao sam dokumentarac di familija u njemackoj ima farmu od 500 krava i rade muz,zena,sin i kcerka sve sami i zaraduju lovu i to dobru lovu.a kod nas evo jedan ima 190 krava i 17 zaposlenih i onda placu da nema zarade....

Komentiraj...
Vidi sve komentare