Obavijesti

News

Komentari 32

Domaća litra mlijeka u samom je startu skuplja od uvozne...

Domaća litra mlijeka u samom je startu skuplja od uvozne...
2

Hrvati litru svježeg mlijeka plaćaju oko 6 kuna jer u lancu proizvodnje ono stoji 4,40 kn bez PDV-a, a litru uvoznog trajnog nađu za 3,75 kn

VIDEO

U svježemu mlijeku dobivate minerale i hranjive tvari koje su u trajnome mlijeku spaljene na visokim temperaturama. Svježe ima kraći rok trajanja pa je i skuplje, ali to je jedino “pravo” mlijeko.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:14

Objašnjavaju nam to redom mljekari i proizvođači koji se zajedno protive uvođenju ponovne naknade od 0,50 lipa po litri mlijeka u PET ambalaži.

- Kad sve zbrojite, litra mlijeka od krave do trgovine prizvođača stoji oko 4,40 kuna, i to bez PDV-a. U tu cijenu su uračunati otkup, transport, pasterizacija, distribucija, PET ambalaža s odgovarajućim čepovima i etiketama. No uz to sve, trebamo platiti i svoje radnike te kredite za strojeve u proizvodnji. Ispod 5,50 kuna, kad sve zbrojite, ne možete naplatiti litru mlijeka. A trgovci još na to dodaju maržu i tu smo gdje jesmo - pojašnjava nam jedan od dugogodišnjih domaćih proizvođača mlijeka.

S 31. listopadom 2015. godine ukinuta je naknada od 0,50 kuna za povratnu ambalažu od mlijeka i mliječnih proizvoda. Tad se vjerovalo da će ti proizvodi i pojeftiniti.

- Tih 0,50 kuna i ukidanje nisu pojeftinili cijenu mlijeka u Hrvatskoj. Pitam se tko je na kraju profitirao od toga jer mi mljekari nismo, ali smo primijetili da su cijene na policama bile iste, a danas i rekordno visoke kad govorimo o svježemu mlijeku - kaže nam agronom i mljekar Kristijan Pandek.

Ističe da u trgovinama u Italiji, Austriji, Nizozemskoj i ostalim zemljama koje je posjetio nigdje nije pronašao tako niske cijene mlijeka u tetrapaku kakve nalazimo u Hrvatskoj.

- Stalno se pozivamo na EU, a ondje litra svježeg mlijeka stoji oko 1,2 eura, odnosno oko 9 kuna. Bojim se da će ova mjera od 0,50 kuna uništiti naše mljekarstvo - rekao je Pandek.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 32

VIDEO

Hrvatsku bi mogao pogoditi lipanjski monsun. Evo što je to
NESTABILNO VRIJEME

Hrvatsku bi mogao pogoditi lipanjski monsun. Evo što je to

Što je lipanjski monsun o kojem piše Istramet? Radi se o meteorološkom fenomenu s izraženim padalinama i mogućim poplavama. Kako pišu, stabilizacija vremena trenutno nije na vidiku

Stanje na cestama: Kolone i zastoji na A2, nesreća na Braču, gužva i na staroj karlovačkoj
VOZITE OPREZNO!

Stanje na cestama: Kolone i zastoji na A2, nesreća na Braču, gužva i na staroj karlovačkoj

Uoči Dana državnosti i Tijelova mnogi su se zaputili na produženi vikend na more zbog čega je na autocesti nastao potpuni kaos zbog niza prometnih nesreća
VIDEO Teška nesreća na A1 kod Draganića: Auto izletio s ceste i prevrnuo se, troje ozlijeđenih
HITNA POMOĆ NA TERENU

VIDEO Teška nesreća na A1 kod Draganića: Auto izletio s ceste i prevrnuo se, troje ozlijeđenih

Karlovačka policija je potvrdila da je zaprimila dojavu o prometnoj nesreći na autocesti A1 u blizini odmorišta Draganić. U nesreći je sudjelovao jedan auto koji je izletio s ceste i prevrnuo se. Ozlijeđeno je troje ljudi, a težina ozljeda za sad nije poznata. Iz HAK-a javljaju da se zbog nesreće u smjeru Dubrovnika vozi u dvije prometne trake uz ograničenje brzine od 60 km/h. Mole vozače da voze oprezno.