To je to što me zanima!

Domaće nema prednost: U Arenu stavili uvozni parket

U Arenu su ugradili parket iz uvoza. Na natječaj se javila i domaća tvrtka Spačva, no nije prošla. Vlasnik je zato morao otpustiti 300 ljudi
Vidi originalni članak

Nažalost, kod gradnje dvorana za Svjetsko rukometno prvenstvo i velikih infrastrukturnih projekata favoriziraju se strani dobavljači. Primjerice, u sportsku dvoranu u Rijecu ugrađen je njemački parket, iako u Hrvatskoj imamo taj proizvod iste kvalitete, ako ne i bolji, rekao je Marijan Kavran iz Gospodarske komore. Direktor tvrtke Spačva iz Vinkovaca, Dario Puljiz, koji proizvodi takav parket, iako se javio za natječaj za sportsku dvoranu u Osijeku, nije prošao. Njegova tvrtka uglavnom je izvozno orijentirana, a do sada je zbog ekonomske krize morao otpustiti 300 ljudi. U Gospodarskoj komori problem vide u ljudima koji vode javnu nabavu, a koji ili nemaju dovoljno informacija o tome što imamo na domaćem tržištu ili podliježu uvoznom lobiju. Naša drvna industrija izvozi 60 posto proizvoda. Iako su konkurentni na svjetskom tržištu, za Hrvatsku očito nisu dovoljno dobri. Zbog gospodarske krize SAD i zemlje EU stale su u obranu svoga gospodarstva, a u HGK kažu da isto treba učiniti i Hrvatska te tako štititi radna mjesta. Predlažu da se u pravilnicima propiše da se u obnovi kuća, gradnji škola i vrtića, opremanja državnih institucija namještaj ili podovi budu od slavonskog hrasta. Time se ne favorizira proizvođač, nego proizvod. U drvnoj industriji radna mjesta izgubilo je 3000 ljudi, a do kraja godine brojka bi se mogla popeti na 4000 ljudi. U Vladi kažu da pri opremanju uglavnom koriste hrvatske proizvode.

U VLADI ŽEĐ GASE HRVATSKIM SOKOVIMA
Premijer Ivo Sanader i njegovi ministri na Vladinim sjednicama okrepljuju se izvorno hrvatskim proizvodima. Na stolovima se mogu naći samo sokovi i voda domaćih proizvođača.

ŠUKER I RONČEVIĆ VOLE HRVATSKE CIPELE
Članovi Vlade vole kvalitetne cipele. Premijerov izbor su Gucci i Ferragamo, Kalmeta nosi Pradu, a Šuker preferira domaće i nosi Igrecove cipele. Ljubitelj istih je i bivši ministar Rončević.

ČOBANKOVIĆ PUŠI HRVATSKE CIGARETE
Ministar Petar Čobanković u nikotinskom dimu uživa već 30 godina, ne puši uvozne cigarete, iako je tržište preplavljeno njima. Ministar puši isključivo cigarete domaćeg proizvođača.

ZAŠTO JE VAŽNO KUPOVATI DOMAĆE
U nedjeljnom broju 24sata objavljena je tema o stranim proizvodima koji nose hrvatsko ime. Među njima pobrojali smo Dukatov sir Podravec uvezen iz Austrije, Ledovu smrznutu bijelu ribu iz Kine, Podravkine mahune iz Belgije, Zvijezdino maslinovo ulje iz Grčke, Podravkin pommes frites iz Nizozemske... Da su ti proizvođači umjesto uvoznih sirovina koristili domaće, aktivirali bi proizvodnju, otkupili bi domaće viškove ribe, maslina, povrća... svega što se godinama sve slabije proizvodi jer poljoprivrednici to 'nemaju’ kome prodati.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • darkness2 02.12.2008.

    nista se ne brinite, glupi bosanci i dalje kupuju vase, i onako zivite od nas pa cete zivjeti i dalje

  • hell queen 01.12.2008.

    Ma gamad smrdljiva pokvarena....Nama sole pamet o kupnji hrvatskoga, danima se priča samo o tome da bi opet ti isti dušebrižnici kupili nešto što nije naše....ali opravdat će se ko i svaki put, a mi i dalje ostajemo debili koji glasamo za te iste!

  • classic 01.12.2008.

    ma nabijem vas na ,,stojana".......

Komentiraj...
Vidi sve komentare