To je to što me zanima!

Doživio je snažan strujni udar: Dobio zvjezdice na zjenicama

Zbog udara struje od 14.000 volti Amerikancu je nastala zvjezdasta siva mrena. Oštećen mu je vid, no liječnici su mu operacijom maknuli ‘zvijezde’ i poboljšali vid
Vidi originalni članak

Američkog električara (42) prije deset godina u San Diegu u Kaliforniji streslo je 14.000 volti. Preživio je, a od tada ima zvijezde u očima.

Električni napon koji je prostrujio njegovim tijelom prošao je kroz očni živac i četiri tjedna nakon nesreće stvorio zvjezdastu sivu mrenu koja je zapanjila liječnike.

- Dok je struja prolazila kroz organizam, skuhala je proteine u leći. Rijetko takav napon ošteti samo leću - objasnio je kako je nastala mrena liječnik Ratimir Lazić.

Oslabio vid

Kako su dani odmicali, pacijentu je sve više i više slabio vid.

- Očni živac je poput vodiča. Ekstremni napon ga je oštetio i stvorio zadivljujući oblik - kazao je njegov liječnik Bobby Korn.

Četiri mjeseca poslije dogovorili su uklanjanje zvjezdica.

- Mrena se uklanja operacijom u deset minuta. Ultrazvukom se stvaraju rupice od 2 mm i razbija se leća koja je zamućena i stavlja umjetna - kazala je Ivana Mravičić, specijalistica oftalmologije. Operacija je Amerikancu malo popravila vid, ali zbog oštećenja živca koristi pomagala. Može se voziti javnim prijevozom, a na predavanjima na lokalnoj visokoj školi mu pomažu asistenti.

Rijedak slučaj

- Ovakav oblik je vrlo rijedak.Obično siva mrena zamuti slojeve leće ili se stvori zamućena kuglica - kazala je Ivana Mravičić.

- S mrenom ljudi vide kao kroz prljavi prozor - kazao je doktor Lazić i dodao da je vrlo teško vratiti vid ako su živac i žuta pjega oštećeni. Stručnjaci kažu da se zvjezdasta mrena, odnosno ovakva koja se stvorila nakon udara struje, češće javlja kod djece zbog greške u razvoju leće ili raznih infekcija i upala.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • edomedo 27.01.2014.

    sauron

  • bumbleeebeee 27.01.2014.

    14 000 volti ja bi ostala na licu mjesta mrtva...nebi ni stigla vidjet zvjezde... ajde čovjek barem preživio i to je dobro....

  • 27.01.2014.

    auuu, ovo je grozno :/

Komentiraj...
Vidi sve komentare