To je to što me zanima!

Draghi mora formirati vladu i poziva na jedinstvo Talijana

Ovo je teško vrijeme. Pobijediti pandemiju, nastaviti kampanju cijepljenja i pokrenuti zemlju, veliki su izazovi pred nama", rekao je bivši čelnik Europske središnje banke nakon razgovora s predsjednikom Mattarellom
Vidi originalni članak

Mario Draghi, zadužen za formiranje vlade kako bi Italija izašla iz političke krize, u srijedu je u Rimu uputio poziv na "jedinstvo" u suočavanju s "teškim vremenima".

"Ovo je teško vrijeme. Pobijediti pandemiju, nastaviti kampanju cijepljenja i pokrenuti zemlju, veliki su izazovi pred nama", rekao je bivši čelnik Europske središnje banke nakon razgovora s predsjednikom Sergiom Mattarellom koji mu je dao mandat za sastav nove vlade.

Draghi je rekao da je uvjeren da će "jedinstvo proizaći iz razgovora s političkim strankama i parlamentarnim skupinama".

Mattarella se izjasnio u utorak navečer za vladu koja će biti kadra suočiti se sa sadašnjim krizama, zdravstvenom, socijalnom i gospodarskom.

Uputio je poziv svim političkim strankama da podrže tu vladu i oštro je isključio održavanje prijevremenih izbora usred pandemije, koja je već odnijela više od 89.000 života u zemlji i porazila gospodarstvo.  

Morao je priznati poraz konzultacija kojima je cilj bio obnova dosadašnje koalicije koju je vodio Giuseppe Conte, sastavljenu od Demokratske stranke (PD), Pokreta 5 zvijezda (M5S) i male stranke Italia Viva (IV) Mattea Renzija. 

Matteo Renzi, bivši šef talijanske vlade likovao je u srijedu. "Svi ljudi dobre volje moraju se odazvati pozivu predsjednika Mattarelle i podržati vladu Maria Draghija", komentirao je na Twitteru.

Bit će složenije dobiti potvrdu M5S. Vođa senatora M5S u Senatu, Vito Crimi, već je najavio da neće podržati "nepraktičan put" privremene "tehničke vlade". 

"Ova  vrsta izvršne vlasti već je bila usvojena u prošlosti s krajnje negativnim posljedicama za talijanske građane", upozorio je. 

S desnice je više dužnosnika stranke Forza Italia Silvia Berlusconija navelo da su skloni Draghiju.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare